Numarul insolventelor a scazut in 2016 cu 21% fata de 2015, de la 10.174 proceduri noi la 8.053, si cu 54%, comparativ cu media ultimilor 10 ani. 2016 este primul an cand scaderea frecventei fenomenului insolventelor (numarul acestora) este insotita si de diminuarea severitatii acestuia, conform unui studiu Coface.

Scaderea semnificativa a insolventelor din 2016 este inregistrata pe fondul unui efect de baza, precum si ponderii ridicate a insolventelor in randul companiilorfoarte mici. Diminuarea se regaseste in proportie de 84% in randul firmelor care oricum nu desfasurau nici o activitate (cifra de afaceri inregistrata in 2015, fiind zero) sau nivelul veniturilor inregistrate in anul 2015 nu a depasit 100.000 euro.

Doar 333 de companii care au avut venituri peste 1 milion de euro au intrat in insolventa in 2016, acesta fiind nivelul minim inregistrat in ultimii 10 ani pentru acest segment de companii. Astfel, companiile care au intrat in insolventa in 2016 au avut un surplus al datoriilor peste nivelul activelor imobilizate in valoare de 8,5 miliarde de lei, cu 41% mai putin decat acelasi indicator din 2015.

Studiul Coface confirma ca incidenta fenomenului insolventelor se regaseste mai des in randul microintreprinderilor, aproximativ 93% dintre companiile insolvente avand venituri sub 500 de euro. In pofida acestui fapt, numarul locurilor de munca raportat de catre companiile insolvente in anul 2016 a scazut doar cu 14% comparativ cu cel inregistrat in anul anterior, mai lent comparativ cu contractia insolventelor de -21%. In acest context, numarul mediu de angajati pentru fiecare companie insolventa a ramas similar in ultimii doi ani, respectiv 16 angajati.

Impactul financiar si social generat de firmele insolvente
Indicator Financiar Anul 2016
Anul 2015

Evolutie

Numar companii insolvente 8.053 10.170 -21%
Din care, au depus financiare: 4.429 5.456 -19%
Total datorii (mil. lei) 18.006 21.213 -15%
Total active fixe (mil. lei) 9.502 6.870 38%
Pierderi (datorii - active imobilizate) - mil. lei 8.504 14.343 -41%
Pierdere medie / companie (mil. lei) 1,9 2,6 -27%
Numar angajati 69.886 81.577 -14%
Numar angajati / companie 15,8 15 6%

Aceste cifre confirma ca incidenta fenomenului insolventelor se regaseste mai des in randul microintreprinderilor, aproximativ 93% dintre companiile insolvente inregistrand venituri sub 500.000 euro. Sectoarele cele mai afectate de fenomenul insolventei, prin raportare la numarul firmelor active, sunt fabricarea produselor textile, constructii si horeca, industrii care necesita un capital uman intens si care angajeaza cu preponderenta salariati la nivelul venitului minim impus prin lege. In acelasi timp, pe fondul accelerarii fenomenului de polarizare a mediului de afaceri romanesc, firmele mici au inregistrat o scadere constanta a veniturilor.

In acest context, microintreprinderille au fost prinse intr-un cleste foarte periculos, presiunile de scadere a veniturilor cuplate cu nivelul ridicat al costurilor fixe alimentand presiuni majore asupra lichiditatii acestora, dinamica fiind corelata probabil cu avansul foarte accelerat al salariului minim pe economie din ultimii ani. De remarcat faptul ca 2016 inregistreaza un nivel minim al valorii instrumentelor refuzate la plata raportate in ultimii zece ani, si cu aproape 20% mai putin decat nivelul din 2008, inainte de impactul crizei financiare pe plan local. Totusi, fenomenul scaderii semnificative a valorii instrumentelor refuzate la plata se inregistreaza pe fondul scaderii gradului de utilizare al acestora.

Numarul instrumentelor refuzate la plata pe parcursul anului 2015 a fost de 6,2 milioane, estimarile Coface pentru anul 2016 indicand o usoara scadere la 6 milioane. Frecventa acestora a inregistrat o scadere majora prin comparatie cu nivelul inregistrat in timpul impactului maxim al crizei financiare (2008-2010), cand mediul de afaceri romanesc utiliza in medie aproape 10 milioane de instrumente de plata (cec-uri si bilete la ordin) pe an. Valoarea intrumentelor utilizate pentru intermedierea platilor a inregistrat o evolutie similara. Aceasta dinamica poate fi explicata prin experienta negativa a companiilor care au utilizat aceste instrumente de plata drept masuri de protectie impotriva riscului de neincasare a creantelor.

Practic, existenta acestor instrumente poate ajuta la scurtarea timpului si a costurilor aferente cu procedura de executare a debitorilor, dar, in definitiv, este limitata de masura in care debitorul dispune de active care sa poata fi valorificate pentru stingerea debitului restant. In aceste conditii, rata de refuz la incasare a instrumentelor de plata a scazut de la 15% in 2013 (cand s-au inregistrat cele mai multe companii intrate in insolventa), la doar 5% pentru 2016. Conform ultimelor cifre publicate de ONRC, aproximativ 170.000 de companii si-au intrerupt activitatea pe parcursul anului 2016, in crestere cu 12% comparativ cu anul anterior. Desi numarul insolventelor nou deschise a scazut cu 21%, aceasta contractie a fost compensata de avansul inregistrat pentru alte forme de intrerupere, cea mai mare crestere fiind in randul companiilor radiate, respectiv 22%. Astfel, in ciuda cresterii numarului de companii nou inmatriculate cu 15% in aceeasi perioada analizata, Romania inregistreaza in continuare peste 2 companii care isi intrerup activitatea la fiecare companie nou inregistrata.

In ciuda cresterii numarului de companii nou inmatriculate cu 15% in randul SRL-urilor pe parcursul anului 2016, Romania inregistreaza in continuare peste doua companii care isi intrerup activitatea la fiecare companie nou inregistrata.

Sursa foto: Andreas G. Karelias / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri