Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat anul trecut in Romania, prin mai multe vehicule de investitii, imprumuturi in valoare de 1,04 miliarde euro, iar Fondul European de Investitii (FEI) a realizat in 2016 operatiuni totale de 61 milioane de euro. Grupul BEI a finantat proiecte de investitii prioritare pentru infrastructura publica, in cadrul mai multor programe operationale ale UE din exercitiul financiar 2014-2020.

"Anul 2016 a fost un an de succes pentru Banca Europeana de Investitii in Romania, unde am incheiat operatiuni de peste un miliard de euro. In plus, pe langa imprumuturi, departamentul nostru de asistenta tehnica ne-a ajutat sa identificam si sa dezvoltam proiecte potrivite pentru finantare. Vom continua sa ne concentram in viitor pe investistii ce vor contribui la dezvoltarea economica, ocuparea fortei de munca si accelerarea fondurilor europene si imbunatatirea standartului de viata al cetatenilor romani", a declarat Andrew McDowell, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii

Prin cofinantarea proiectelor pe fonduri europene, BEI a acordat finantari pe termen lung in valoare totala de 760 de milioane de euro pentru proiecte prioritare in domeniul infrastructurii pe exercitiul financiar 2014-2020 al UE.

  • 360 de milioane de euro pentru a finanta investitii cu potential de crestere ce vizeaza competivitatea, capitalul uman si infrastructura la scara larga, concentranduse pe invetitii in domeniul energiei, imbunatatirea mediului, cercetare, dezvoltare si inovare, tehnologia informatiei si comunicatiilor, ocupartea fortei de munca, facilitati educationale si sociale.
  • 300 de milioane de euro in sprijinul proiectelor prioritare pentru mediu in sectoarele de management al apei si a deseurilor, contribuind la protectia mediului si a climatului.

Banca Europeana de investitii si-a sustinut suportul pentru investitiile pe domeniul energiei in centrele urbane, imprumutand un total de 57 milioane de euro primariilor din sectoarele 2,4 si 6. Cu economii de aproximativ 50% din consumul de energie termica a cladirilor , aceste proiecte contribuie la reducerea semnificativa a emisiilor si a poluarii, cu beneficii pentru mediu si standartele de viata ale oamenilor din Bucuresti

In 2016, Banca a finalizat imprumuturi de 305 milioane de euro in parteneriat cu 7 institutii financiare partenere, imbunatatind in continuare accesul la finantarea IMM-urilor. In acest context, banca a finalizat programul de 206 milioane de euro atribuit IMM-urilor romanesti, o initiativa sustinuta de EIB Group, Comisia Europeana si Guvernul Romaniei.

Banca Europeana de Investitii a realizat imprumuturi si pentru sectorul agricol, respectiv 15 milioane de euro pentru Agricover IFN, cu scopul de a sustine finantarea proiectelor mici implementate de IMM-urile din sectorul agricol.

Prin European Investment Advisory Hub - care este, de asemenea, parte a planului de investitii pentru Europa - Banca Europeana de investitii a semnat un acord de servicii de consultanta in valoare de 1,5 milioane de euro cu Ministerul Sanatatii din Romania, pentru a facilita pregatirea de proiecte pentru construirea a trei spitale regionale din Iasi, Cluj- Napoca si Craiova.

Pe de alta parte, Fondul European de investitii (FEI) s-a angajat in Romania la 5 operatiuni de garantare si 5 de microfinantare, in valoare totala de 61 milioane de euro.

Sursa foto: Baramee Thaweesombat/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri