Cresterea numarului de fuziuni si achizitii si a interesului companiilor din toata lumea cu privire la noi oportunitati au facilitat crearea conditiilor pentru vanzarea controlului asupra unei societati in cadrul unui proces in care sunt selectati potentialii cumparatori si se deschid negocieri paralele cu acestia. De cele mai multe ori, vanzatorii selecteaza o banca de investitii pentru pregatirea si coordonarea procesului.
Raiffeisen Investment AG (RIAG), divizia de investment banking a grupului Raiffeisen, va inregistra in acest an o cifra de afaceri ce se apropie de un milion de euro, a declarat ieri pentru Wall-Street Ioana Filipescu, Managing Director la Raiffeisen Investment.

Potrivit acesteia, divizia de investment banking a grupului financiar austriac a oferit asistenta in doua mari tranzactii care s-au incheiat anul acesta. In primul rand, este vorba de al doilea mare deal de pe piata de publicitate outdoor din Romania din acest an prin care Multireklam, cel mai mare jucator de pe piata outdoor din Ungaria, a cumparat un pachet majoritar din compania Efect Media, unul dintre cei mai importanti playeri de pe piata locala evaluata de specialisti la aproximativ 35 milioane de euro.

In al doilea caz, Raiffeisen Investment a asistat la dealul dintre distribuitorul german de medicamente Andreae-Noris Zahn si compania Farmexpert, care a raportase anul trecut afaceri de aproximativ 90 milioane de euro.

In acest moment mai avem in derulare inca sase tranzactii importante pe care le intermediem. In aceste cazuri, vorbim de companii care vor fi cumparate care activeaza in sectoare precum cel de retail, pharma sau financiar, ne-a declarat Ioana Filipescu. Cea mai mare companie din cele sase inregistreaza anual venituri de peste 100 de milioane de euro, a adaugat Filipescu.

Inainte de a ocupa pozitia de managing director la Raiffeisen Financial Advisers Romania, Ioana Filipescu a lucrat timp de patru ani la filiala locala a KPMG, firma de audit si consultanta situata in topul "Big Four", al primilor patru jucatori la nivel mondial din industria de audit.

In opinia Ioanei Filipescu, vanzarea unei companii necesita o asistenta mai amanuntita, deoarece unul dintre scopurile sale este maximizarea beneficiilor actionarilor vanzatori prin atragerea cat mai multor parti interesate si crearea unei presiuni competitionale si psihologice, in vederea obtinerii unor conditii si a unui pret cat mai bun. In ultimii doi ani, nu care sa se produca mai devreme de 8 luni de la inceputul negocierilor, durata medie fiind de 10-12 luni, a declarat Ioana Filipescu in cadrul unui seminar desfasurat in cadrul Zilelor Biz.

Raiffeisen Financial Advisers Romania (RFAR) a fost infiintata in iulie 1998, fiind controlata in proportie de 100% de catre Raiffeisen Investment AG. Compania ofera servicii de consultanta financiara, due dilligence, fuziuni si achizitii, evaluare planuri de afaceri, evaluare companii sau structurare de tranzactii.

In prezent, RIR are capacitatea de a derula simultan un numar important de tranzactii de vanzare sau achizitie pe piata romaneasca si regionala, avand suportul RIAG prin echipele specializate sectorial de la Viena si echipele locale din tarile Europei Centrale si de Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri