Romania inregistreaza un decalaj in ceea ce priveste intermedierea financiara chiar si fata de tari mai putin dezvoltate, iar recuperarea diferentelor este inca lenta,a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza, la \" Zilele Biz\"
Tarile baltice au raportat o crestere a volumului creditelor in intervalul 2001 - 2005 de peste 400%, iar Bulgaria de 336%, in timp ce Romania a avut o crestere pe acelasi segment de doar 290% si ramane o tara cu un grad redus de intermediere bancara, a spus Bogza potrivit NewsIn.

Termenele de reducere a decalajelor bancare ar putea fi scurtate, insa cu sprijinul autoritatilor."Bancile si autoritatile publice ar trebui sa gaseasca impreuna solutiile pentru o crestere sustenabila, sub forma stimulentelor acordate pentru expansiunea in zonele unde exista un deficit de bancarizare, in special in ceea ce priveste creditul rural", a sustinut Bogza.

In opinia lui, pentru a recupera acest decalaj semnificativ, ritmul de crestere in sistemul bancar romanesc ar trebui sa atinga cel putin 10%, in special in ceea ce priveste volumul creditelor acordate persoanelor fizice, care au suportat restrictiile la credite impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR). "Totusi, BNR nu va avea alta solutie decat sa continue, intr-o forma sau alta, restrictiile de politica economica", a mai spus Bogza.

Presedintele Bancpost considera ca normele BNR de restrictionare a creditarii nu fac altceva decat sa impinga bancile sa gaseasca alte solutii pentru a atenua efectele si a continua sa-si sporeasca portofoliul de credite. "Bancile incearca sa gaseasca propriile cai de riposta prin capitalizarea suplimentara, externalizarea creditelor catre alte banci din cadrul grupului sau inregistrarea altor scadente ale creditelor prin care se prelungeste artificial perioada de creditare", a precizat Bogza.

Totusi, in ciuda restrictiilor bancii centrale, piata bancara romaneasca continua sa creasca. in intervalul august 2005/august 2006, creditul neguvernamental a crescut cu 48% in lei si cu 24,1% in valuta. "Piata bancara mai are potential de crestere pe zona creditarii, iar intrarea in Uniunea Europeana va duce la cresterea posibilitatilor de dinamica economica", a aratat presedintele Bancpost.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri