In 2008, Romania va avea un sistem de pensii structurat pe cinci piloni, sistemului public urmand sa i se adauge cel obligatoriu cu administrare privata, cel facultativ, un fond special si anumite asigurari de viata, potrivit lui Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii
Sistemul public de pensii, asa numitul prim pilon, va deveni un punct de siguranta, dar va descuraja pensionarea inainte de vreme", a explicat seitan la seminarul "Perspectivele pietei de capital: Vor impulsiona piata fondurile de pensii si de investitii", la conferinta Finantarea regionala pentru Europpa de Sud-Est, care se desfasoara la Dubrovnik.

Pilonul II, sau sistemul obligatoriu de pensii administrate privat, ar putea deveni functional in a doua jumatate a anului 2007. Exista un proiect de lege care ar putea fi adoptata de parlament in noiembrie, normele de aplicare ar putea fi gata pana la finalul acestui an, iar in primul trimestru vom putea incepe autorizarea companiilro care gestioneaza fondurile private obligatorii de pensii. Alte trei patru luni ar trebui sa treaca pana ce oamenii isi vor alege fondurile la care vor plesa banii", a spus Teitan.

"in cazul in care persoanele salariate sub 35 de ani care vor fi obligate sa participe la aceste fondur private de pensii nu se vor hotari in acest interval, nu vom prelungi asteptarea, ci le vom repartiza automat, in mod procentual, luind in calcul numarul fondurilor si cel al contribuabililor, in cote procentuale", a spus Seitan.

Probabil ca marile banci romanesti vor fi in cea mai buna pozitie de a construi fonduri private obligatorii de pensii, a comentat pentru NewsIn, vicepresedintele Bancii Comerciale Romane (BCR), Dan Bunea. Potrivit vicepresedintelui BCR, companiile de administrare vor gestiona o piata totala a fondurilor de pensii obligatorii, din pilonul II, de un miliard de euro. "Noi am facut niste simulari si avand in vedere ca va fi o contributie obligatorie, incasarile din primul an vor depasi un miliard de euro si vor creste cu minimum un miliard de euro pe an. Lumea va capata incredere si va vedea beneficiile", a spus Dan Bunea.

Pilonul III de pensii, care se bazeaza pe contributie voluntara, a angajatului, a firmei sau a ambelor parti, va beneficia in anii urmatori de marirea deducerilor fiscale. "Deocamdata deducerile fiscale sunt de 200 euro pe an, dar in anii urmatori se vor mari, in functe de evolutia produsului intern brut.

Pilonul IV va fi construit in jurul unui fond special de pensii pentru actualii pensionari, cu gestionare privata. El va fi capitalizat cu actiuni pe care statul le are la companii si cu bani din privatizari si va putea deveni operational din 2008, a mai spus seitan.seful Casei Nationale de pensii estimeaza ca, in zece ani, fondul special de pensii va gestiona active de aproximativ sase miliarde euro.

Pilonul V al sistemului de pensii va identifica acele asigurari de viata care sunt create si functioneaza ca o pensie privata si le va reglementa, spune seitan. in plus, noua legislatie va oferi posibilitatea unor deduceri fiscale si pentru aceste asigurari de viata, care nu exista in prezent.

"Dupa ce se va aproba proiectul de lege care reglementeaza acest tip de asigurari de viata, probabil se va putea modifica si Codul Fiscal, iar deducerile fiscale vor putea fi aplicate cel mai tarziu in 2008", a spus Seitan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri