Cresterea cheltuielilor publice in 2017 si 2018 va genera dezechilibre economice care vor duce la incetinirea cresterii economice, avand in vedere ca deficitul bugetar va putea fi mentinut in limitele normelor europene doar prin taierea investitiilor publice. Totodata, ritmul lent al incasarilor bugetare ar putea determina Guvernul sa aplice impozite suplimentare, reiese dintr-un raport al UniCredit Bank Romania.

Cresterea economica din acest an si de anul viitor isi va mentine ritmul alert, insa, fiind bazata prea mult pe consum (atat cel privat, cat si cel public), ar putea genera o crestere a dezechilibrelor macroeconomice, sustin economistii UniCredit Bank Romania.

In acelasi timp, cheltuielile sociale mai mari vor reduce potentialul de crestere a economiei, sub 4% anul acesta, atat timp cat deficitul bugetar ramane sub 3% din PIB, se mentioneaza in raportul citat.

Administratiile locale se pot intoarce la indisciplina fiscala din trecut

“Guvernul va mari chetuielile cu salariile, pensiile si pe cele de asigurari sociale, in timp ce autoritatile locale vor primi mai multe fonduri decat in anii anteriori. O relaxare legislativa va permite administratiilor locale sa cheltuie fonduri peste nivelul bugetat, facand astfel posibila o intoarcere la indisciplina fiscala care a cauzat deficitele structurale foarte mari in trecut”, se precizeaza in raport.

In aceste conditii, prognozele macroeconomice care stau la baza bugetului si cele referitoare la veniturile bugetare sunt considerate prea optimiste, generand o crestere a riscurilor fiscale.

In privinta deficitului bugetar, economistii UniCredit sustin ca acesta ar putea fi mentinut sub nivelul de 3% din PIB anul acesta, insa prin reducerea investitiilor publice masura care, coroborata cu absorbtia foarte lenta a fondurilor UE, afecteaza cresterea economica in a doua jumatate a anului 2017 si in anii urmatori.

Colectarea veniturilor nu da semne de imbunatatire

Totodata, problemele fiscale se vor accentua anul viitor, cand cheltuielile publice nediscretionare vor continua sa creasca, in timp ce o imbunatatire a gradului de colectare a taxelor este putin probabila inainte de conectarea caselor de marcat ale magazinelor la autoritatea fiscala (2018).

“In cazul in care incasarile bugetare vor fi sub asteptari, guvernul ar putea introduce impozite suplimentare si chiar inlocui cota unica de impozitare cu una progresiva care sa includa niveluri mai mari de taxe”, se subliniaza in raport.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri