Introducerea impozitului pe venitul global presupune eliminarea sistemului de retinere la sursa si renuntarea la plata lunara a impozitului pe venituri, precum si la platile anticipate de impozit. In aceste conditii, in 2018, va avea loc o scadere drastica a veniturilor bugetare, cu cel putin 4% din PIB, raportat la datele anului 2016, sustin reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).

In anul 2016, PIB-ul Romaniei a fost de 761,5 miliarde de lei (169,6 miliarde de euro), iar 4% ar insemna aproximativ 30,5 miliarde de lei.

Pe langa pierderile din impozitul pe venit, introducerea noului sistem presupune si costuri administrative semnificative.

Noul mecanism de impozitare ar putea "colapsa" sistemul informatic al ANAF

„Schimbarea regulilor jocului intr-un interval atat de scurt de timp (mai putin de un an) va constitui o povara administrativa insurmontabila pentru ANAF, prin cresterea numarului de persoane supuse impunerii si lipsa unui mecanism clar de colectare. Totodata, trebuie mentionat nivelul ridicat al cheltuielilor pe care Guvernul trebuie sa-l suporte cu adaptarea sistemului informatic al ANAF care, in prezent, se confrunta cu un deficit al arhitecturii hardware, iar cresterea <<artificiala>> a numarului persoanelor supuse impunerii il poate colapsa”, se arata in comunicatul citat de News.ro.

In acelasi timp, oamenii de afaceri sustin ca adaptarea aplicatiilor software catre un nou sistem va conduce la cheltuieli suplimentare, avand in vedere modificarea sistemelor actuale, definite pe baza cotei unice, in linie cu proiectele finantate de Banca Mondiala in acest sens.

La aceste cheltuieli se adauga si cele cu cresterea gradului de pregatire profesionala a organelor fiscale si a nivelului de educare a contribuabililor, in vederea conformarii cu noile reguli de impunere, au completat oficialii CDR.

De unde vor fi luati consultantii fiscali?

“Trebuie avuta in vedere propunerea referitoare la consultantii fiscali. In prezent, in Registrul Camerei Consultantilor Fiscali sunt inregistrati 5.502 consultanti, dintre care 4.135 activi, o mare parte dintre acestia fiind deja angajati si deci indisponibili pentru a desfasura sarcinile mentionate in document. Desi documentul nu contine mentiuni in acest sens, nu trebuie omisa problematica remuneratiei consultantilor, care se adauga cheltuielilor generate de implementarea acestui nou sistem fiscal”, au mai spus reprezentantii coalitiei.

Totodata, oamenii de afaceri critica sistemul de deduceri ce se doreste a fi introdus, deoarece acesta nu va putea conduce la fiscalizarea pe scara larga a economiei gri, pentru ca aceasta ar presupune o multitudine de masuri conjugate intre ele pentru a spori conformarea voluntara a contribuabililor.

Guvernul intentioneaza sa introduca, de la 1 ianuarie 2018, un nou sistem de impozitare a populatiei, bazat pe doua rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei si de 10% peste acest nivel, iar declaratiile fiscale vor fi completate cu ajutorul unor consultanti platiti din bani publici.

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reuneste 45 de organizatii sau membri asociati din mediul de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri