Bancile vor fi impinse de catre directiva PSD 2 sa imbratiseze parteneriatele cu actorii non-bancari, respectiv fintech-urile. Aceste noi personaje din domeniul financiar, aparute odata cu evolutia spectaculoasa a tehnologiei, vor schimba sistemul traditional bancar prin intermediul noii directive, care le va permite sa intre in sistemul marilor jucatori si sa isi vanda produsele. Despre pregatirile si abordarea cea mai benefica a jucatorilor implicati, privind aceasta trecere catre o noua era a banking-ului, au vorbit George Anghel, director executiv al APERO, si Claudia Chiper, avocat Wolf Theiss, in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Directiva PSD 2 impinge sistemul financiar la eforturi tehnice serioase, iar bancile vor fi nevoite sa creeze o interfata prin intermediul careia fintech-urile sa aiba acces la o serie de informatii.

"Aceasta interfata necesita resurse, timp si o coordonare foarte buna pentru a ne da seama ce tip de informatii se pun la dispozitie si care sunt protocoalele tehnice care vor fi puse in functiune, astfel incat sa fie si partea de securitate asigurata. Directiva incearca sa asigure un balans intre securitate, dar si flexibilitatea serviciilor financiare si ce poate sa faca un consumator sau o persoana juridica cu propriile sale fonduri sau cum poate sa faca plati", a declarat Claudia Chiper, avocat Wolf Theiss.

Analizam in detaliu directiva PSD2 la Future Banking, in a doua zi a evenimentului (9 mai), alaturi de George, Claudia si directorul grupului de digitalizare din cadrul ARB, Rodica Tuchila. Inscrierile sunt deschise pana vineri.

In ceea ce priveste abordarea pe care bancile ar trebui sa o aiba in ceea ce priveste procesul de implementare a directivei, George Angel, director exectiv al APERO, si Claudia Chiper, avocat Wolf Theiss, au inclinat catre o atitudine de cooperare.

"Sfatul ar fi sa ne punem in postura celuilalt, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, chiar bancile ar putea sa isi creeze proprii sateliti care sa activeze in aceasta zona.Trebuie sa vedem lucrurile si din perspectiva bancii, ma refer la protejarea bancilor, pentru ca in sistemele lor exista informatii despre comisioane care nu cred ca va fi normal sa fie impartasite cu alti actori. Pe de alta parte, trebuie sa vedem lucrurile si din perspectiva noilor intrati, acestia trebuie sa fie informati suficient, astfel incat utilizatorul sa aiba aceeasi experienta ca atunci cand isi analizeaza extrasul de cont de la banca", a declarat Gheorghe Angel, director executiv al APERO.

Ideea de cooperare a fost intarita si de catre avocata Claudia Chiper, care considera ca, pentru inceput, bancile au un as in maneca.

"Eu cred ca atmosfera ar trebui sa fie una de cooperare(..) Atata vreme cat un consumator isi doreste si este gata sa acceada la noi modalitati tehnologice prin care sa plateasca, cred ca si bancile vor trebui cumva sa evolueze in acest nou pas. Colaborarea cu aceste fintech-uri este una extrem de bine-venita, pentru ca bancile au un atuu foarte important si anume increderea, se bucura de increderea consumatorului in ceea ce priveste siguranta si securitatea. Oamenii stiu ca bancile sunt niste entitati reglementate care se supun unor reguli destul de stricte si atunci este o chestie de incredere care le da un as in maneca macar pentru inceput. Cred ca din colaborare exista mai mult din castigat decat dintr-o confruntare", a adaugat Claudia Chiper.

Cu cat va fi mai bine implementata directiva, iar ecosistemul creat va fi unul cat mai solid, reprezentantul APERO este de parere ca sansele ca jucatori de seama din mediul international sa intre pe piata noastra vor fi mult mai mari. In acelasi timp, reprezentanta Wolf Theiss este de parere ca numarul de oameni care migreaza catre serviciile de banking din alta tara este mic, argumentand faptul ca oamenii simt nevoia interactiunii cu o sucursala, sa fie capabili sa " intre in banca si sa vorbeasca cu cineva, un lucru care prezinta stabilitate si ofera incredere".

Sursa foto: syda Productions / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri