Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, vineri, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta de la 10% la 8%, pentru prima data in acest an. Nivelul precedent al rezervelor la valuta fusese stabilit in octombrie 2016.

In aceeasi sedinta, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75% pe an, neschimbat de doi ani.

De asemenea, rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei se mentine la nivelul de 8%, in vigoare incepand din 24 mai 2015.

De altfel, analistii se asteptau la o miscare din partea bancii centrale in privinta rezervelor minime obligatorii la valuta.

“Ne asteptam ca BNR sa mentina rata de dobanda de politica monetara la 1,75%. De asemenea, nu excludem posibilitatea ca banca centrala sa reia procesul de convergenta a ratei rezervelor minime obligatorii la valuta catre nivelurile europene”, se arata intr-un raport al Bancii Transilvania publicat inainte de sedinta BNR.

Pe de alta parte, insa, analistii bancii se asteptau ca BNR sa semnaleze mai agresiv proximitatea lansarii ciclului monetar post-criza, prin reducerea coridorului simetric format din ratele de dobanda la facilit� tile permanente in jurul ratei de dobanda de referinta (de la nivelul actual de 1,5 puncte procentuale).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri