Compania Allianz Tiriac Asigurari va intra pe piata fondurilor de pensii private facultative (pilonul III) oferind marilor companii produse de pensii private prin care sa isi fidelizeze angajatii, a declarat directorul diviziei de pensii a Allianz Tiriac Asigurari, Crinu Andanut
"Avem in vederea oferirea de produse de pensii private marilor companii din Romania, pe care acestea sa le includa in pachetele de salarizare ale angajatilor lor. Pachetul salarial este acela care determina stabilitatea fortei de munca, iar fidelizarea este extrem de importanta, dat fiind ca, in momentul de fata, ne confruntam cu o criza a fortei de munca in Romania, iar odata cu aderarea Romaniei la UE, mobilitatea fortei de munca va creste", a declarat Crinu Andanut, citat de NewsIn. Ritmul iesirilor si intrarilor de personal intr-o companie este unul dintre factorii determinanti in ceea ce priveste evolutia costurilor de administrare ale unei intreprinderi, a mai spus Andanut.

El a reclamat fiscalitatea referitoare la pesiile private. "Deductibilitatea fiscala a contributiilor la fonduri de pensii private facultative (pilonul III) nu trebuia limitata, prin lege, la nivelul de 200 de euro pe an pentru angajat si 200 de euro pe an pentru angajator, intrucat, in Romania, salariile se afla intr-un proces constant de crestere", a adaugat directorul diviziei de pensii a Allianz Tiriac Asigurari.

Potrivit lui Andanut, introducerea pensiilor private in Romania va avea un efect pozitiv asupra pietei de capital, intrucat va determina intarirea guvernantei corporative la nivelul managementului companiilor listate la Bursa.

Primele autorizari de fonduri de pensii facultative private (pilonul III) se vor face incepand cu data de luni, 30 octombrie, 2006, iar arbitrul pietei se asteapta ca 15 companii sa inainteze dosare pentru autorizatie, a declarat, recent, presedintele comisiei de supraveghere, Mircea Oancea.

"Printre acestea, ne asteptam sa avem si cateva societati din strainatate, din tari cum ar fi Franta si Olanda, care si-au exprimat deja interesul de a intra pe piata romaneasca a pensiilor private", a mai spus, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea. "Aceste societati sunt fie companii de asigurari, fie societati de administrare a investitiilor sau de gestionare a fondurilor mutuale", a adaugat Oancea.

Printre societatile care au anuntat deja ca sunt interesate sa intre pe piata fondurilor de pensii private se numara Allianz-Tiriac, Aviva, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurari de Viata, OTP Garancia, KD Life sau Omniasig Life.

Societatile de pensii private, ca si administratorii de fonduri de pensii private, trebuie sa aiba un capital social minim egal cu echivalentul in lei al sumei de 1,5 milioane de euro, potrivit normelor elaborate de CSSPP. Companiile de tip "off shore", cu sediul in asa numitele "paradisuri fiscale" nu vor putea administra fonduri de pensii private in Romania.

Taxa pentru infiintarea unei societati de pensii private va fi de 50.000 euro, iar pentru autorizarea administratorilor de fonduri de pensii private, de 20.000 euro. Actionarii companiilor care gestioneaza fondurile private de pensii trebuie sa justifice sursa banilor folositi la capitalizarea firmei, sa nu fi fost implicati in falimente sau scandaluri financiare si sa nu faca parte din conducerea unei banci sau a unei case de brokeraj aflata in relatii de afaceri cu firma.

Numarul romanilor care vor contribui la fonduri de pensii private ar putea ajunge la 250.000 in anul 2007, iar valoarea totala a pietei fondurilor de pensii facultative private (pilonul III), ar putea atinge 40 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Certinvest.

Numarul participantilor la fonduri de pensii facultative private ar putea creste la 600.000 in 2008, la 900.000 in 2009 si la 1,25 milioane in 2011. De asemenea, valoarea totala a pietei pensiilor private facultative ar putea creste la 190 milioane euro, in 2008, pana la 1,25 miliarde euro, in 2011, in conditiile in care contributia medie a participantilor la fonduri de pensii private facultative va creste, la randul ei, de la 200 de euro, in 2007, la 400 de euro, in 2011, potrivit studiului elaborat de Certinvest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri