Cursul nu va sta prea mult aproape de 4,6 lei/euro, potrivit unei analize a Raiffeisen. Astfel, cu toate ca guvernatorul Mugur Isarescu a declarat recent ca "nu prea e loc de aprecierea leului", analistii bancii austriece se asteapta ca moneda nationala sa castige teren in a doua parte a anului si sa se tranzactioneze la 4,45 lei/euro.

"Nu prea e loc de aprecierea leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc", a spus recent Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului privind inflatia. El a reamintit ca BNR practica "flotarea controlata", care ii permite interventii in piata atunci cand considera ca volatilitatea cursului a depasit anumite limite.

Joi, cursul a depasit 4,57 lei/euro, foarte aproape de maximul ultimilor cinci ani, pentru ca vineri leul sa mai recupereze putin teren. Deprecierea din ultima perioada nu este insa in masura sa ingrijoreze BNR, avand in vedere declaratiile din trecut ale guvernatorului, care a precizat de mai multe ori ca "de la un curs in jurul lui 4,44 lei/euro si pana la 4,54 lei/euro sunt doar 10 bani, adica mai putin de 3%".

Va spuneam in vara ca nu ne ocupam de miscari de curs de sub 5%. Cu toate acestea constatarea noastra este ca orice miscare starneste emotii - Mugur Isarescu

Potrivit estimarilor Raiffeisen, cursul ar trebui sa coboare pana la 4,50 lei/euro in iunie, pentru ca in septembrie si decembrie sa ajunga chiar la 4,45 lei/euro.

Raportul bancii austriace, emis vineri, vine in contextul in care Banca Nationala a Romaniei a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru urmatorii 2 ani. Astfel, tinand cont de presiunile inflationiste mai reduse, analistii Raiffeisen se asteapta ca banca centrala sa amane procesul de inasprire a politicii monetare.

"Pe de alta parte, avansul PIB din T1 (1,7% trimestru la trimestru si 5,7% in termeni anuali) a depasit substantial asteptarile noastre si consensul pietei. Dinamica trebuie sa fi depasit si proiectiile bancii centrale, dar nu ne asteptam ca acest lucru sa altereze intr-un mod material retorica privind politica monetara. Ca si pana acum, ne asteptam ca BNR sa mentina dobanda cheie la 1,75% pana in trimestrul I 2018, dar sa creasca dobanda la facilitatea de depozit permanenta (in prezent la 0,25%) in a doua parte a anului (de-facto tot o politica de inasprire)", se arata in raportul Raiffeisen.

Avand in vedere avansul puternic din primul trimestru, cresterea economica pentru tot anul 2017 va depasi cel mai probabil prognoza bancii, de 4,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri