Creditarea IMM-urilor este in impas, in primul rand din cauza cererii scazute, dar si pentru ca putine astfel de firme sunt "bancabile", sustin reprezentantii bancilor. Acestia isi pun speranta in absorbtia fondurilor europene care, in primul rand, ar ajuta firmele sa se capitalizeze si, in al doilea rand, proiectele dezvoltate din aceste fonduri vor avea nevoie de finantare.

“Piata IMM-urilor este mai curata. Sunt riscuri, dar nu ca acum cativa ani. Lumea spunea: “Ma duc sa trag banii de la banca”. Si uitau sa-i mai aduca inapoi. Sau criza a facut sa nu mai poata returna banii. Printre clientii bancabili se afla si cei care, din cauza crizei, au trecut prin niste probleme si au reusit sa supravietuiasca. Din pacate bancile nu-i pot ajuta”, a explicat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, in cadrul unei conferinte de specialitate.

El considera, insa, ca, avand in vedere sumele pe care Romania le are puse la dispozitie de Uniunea Europeana, proiectele finantate din aceste fonduri vor atrage finantari bancare.

„Riscul pe care l-am avut in trecut in relatia cu clientii care au accesat fonduri europene a fost mai scazut decat in relatia cu cei care nu au accesat fonduri UE. Cred ca aici va fi din nou un teren interesant si creditarea acelor proiecte sa fie atractiva pentru banci. Pentru noi, ca banca implicate in creditarea IMM-urilor, acesta este un domeniu interesant – fondurile europene sau alte facilitati care vin prin schemele concepute la nivelul UE”, a spus Ghetea.

Legatura dintre creditarea IMM-urilor si investitiile publice

La randul sau, Francois Bloch, CEO BRD-Groupe Societe Generale, a declarat ca principala problema in cazul finantarii IMM-urilor consta in lipsa cererii.

“Prima cauza a nivelului redus al portofoliului de credite catre IMM-uri este lipsa cererii. Bancile stau foarte bine la capitalizare, la lichiditate si sunt, cu siguranta, gata de creditare”, a explicat reprezentantul BRD.

Totodata, el sustine ca lipsa cererii de finantare din partea IMM-urilor este legata si de nivelul redus al investitiilor publice la nivel national.

Un alt motiv pentru creditarea redusa a IMM-urilor tine de absorbtia fondurilor europene si de complexitatea procesului. In aceste conditii, firmele mici au nevoie de mai mult ajutor pentru a obtine astfel de finantari.

IMM-urile se pot finantaa si de pe piata de capital, cee ace nu ar reprezenta o concurenta pentru banci, dimpotriva, sustine presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel.

“Din ce in ce mai multi antreprenori se gandesc la aceasta alternativa. Piata de capital nu este competitor pentru banci. Cu cat firmele au acces la capital, cu atat si bancile pot credita mai mult. (…) Exista o serie de discutii legate de faptul ca antreprenorii se gandesc ca ar putea obtine capital la costul de credit commercial, ceea ce este o discutie mult mai laborioasa si care nu se poate realiza nicaieri in lume. Sunt instrumente diferite, costuri diferite, dar cred ca, in timp, vom vedea tot mai multe afaceri romanesti care se vor gandi, de ce nu, sa se listeze , chiar sa obtina finantare de pe Bursa fie prin listare, fie prin emitere de bonduri”, a mai spus Anghel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri