Intrebati pentru ce ar intentiona sa faca un imprumut, romanii, intr-o proportie cumulata de 64%, ar lua un credit fie pentru cumpararea unei locuinte, 36% dintre respondenti, iar 28% pentru renovarea locuintei, potrivit unui studiu de piata cu privire la datorii, dezvoltat de firma de cercetare MillwardBrown pentru grupul polonez Kruk.

La polul opus, spaniolii, in proportie de 16% ar lua un credit pentru achizitia unei locuinte si, in proportie de 7% ar lua un credit pentru renovarea locuintei. In ceea ce priveste intentia de accesare a unui credit pentru cumpararea unei masini, liderii clasamentului sunt italieni, cu 46%, urmati de spanioli, 43% dintre cei intervievati. Pe de alta parte si romanii, in proportie de 33% si germanii (37%) ar luat un credit pentru cumpararea unei masini.

In cele mai multe cazuri respondentii intentionau sa ia un credit pentru casa, fie cumparare sau renovare sau pentru masina. Bunurile de folosinta indelungata sunt de asemenea un motiv pentru care persoanele ar face imprumuturi. Si aici se observa diferente de abordare semnificative: romanii (23%) si polonezii (25%) s-ar imprumuta pentru achizitionarea unor bunuri de folosinta indelungata, in timp ce numai 11% dintre spanioli s-ar imprumuta pentru acelasi motiv.

Polonezii si romanii sunt mai deschisi catre accesarea unui imprumut pentru achizitia bunurilor de folosinta indelungata, mai mult decat media europeana. Pe de alta parte, polonezii nu intentioneaza sa faca imprumuturi pentru a plati o datorie (numai 3% ar face asta), in timp ce spaniolii si italienii (in proportie de 14%) sunt inclinati sa ia un imprumut pentru a plati o datorie. In cazul romanilor, numai 7% dintre respondenti s-ar imprumuta ca stinga o datorie.

Romanii sunt cumpatati si cand vine vorba despre vacante, numai 11% dintre respondentii studiului s-ar imprumuta pentru a plati o vacanta, in timp ce 16% dintre spanioli s-ar imprumuta pentru a pleca in vacanta dorita. Studiul a fost implementat pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1.000 de persoane, metodologia de interviu folosita a fost CAWI si s-a desfasurat in perioada 19 - 26 octombrie 2016.

Studiul cu denumirea Datorii á la Europa a prilejuit reliefarea unor aspecte care tin de specificul fiecarei tari, in ceea ce priveste abordarea problemei datoriilor, a cunostintelor financiare ale populatiei respective si nu in ultimul rand, a motivelor pentru care oamenii acceseaza un credit.

Sursa foto: Watchara Ritjan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri