Creditarea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), desi prezinta un potential fantastic pentru banci, ramane in acest stadiu, cel putin pe termen scurt. Capitalizarea redusa a firmelor, lipsa garantiilor, dar si a investitiilor publice, care ar trebui sa angreneze intreaga economie, sunt printre principalele cauze, identificate de reprezentantii bancilor, ale creditarii reduse in acest sector.

“In 2017, creditarea IMM-urilor continua sa fie pe un trend de crestere, insa constatam ca nevoile de finantare sunt in continuare legate in principal de capitalul circulant si mai putin de partea de investitii pe termen lung. Factorii care pot influenta pozitiv evolutia creditarii IMM pot fi externi, respectiv evolutia mediului economic, stabilitatea si predictibilitatea fiscalitatii, politicile guvernamentale de stimulare a antreprenoriatului, etc. precum si interni, pe care ii pot controla direct IMM-urile, cum ar fi capacitatea de a articula o strategie coerenta de business pornind sau adaptand-o la realitatile mediului economic, concentrarea pe atragerea resurselor umane de calitate”, a explicat Monica Udrescu, director executiv Aria IMM, Raiffeisen Bank.

IMM-urile apeleaza doar la credite pe termen scurt

La randul sau, Maricela Litcanu, director IMM in cadrul BRD Groupe Societe Generale, se asteapta la o usoara crestere a creditarii pe acest segment pe termen scurt, “influentata de nevoia firmelor de a-si moderniza activele existente sau de noi investitii”, insa pe termen mediu si lung, cresterea depinde de conditiile macroeconomice.

In plus, Anca Petcu, director Retea Corporate in Banca Comerciala Romana (BCR), sustine ca, in acest an, creditarea IMM-urilor va fi sustinuta de cresterea consumului si de nivelul accesibil al dobanzilor.

“Credem ca in acest an creditarea IMM-urilor va creste, desi cresterea neta a finantarii in sector va fi marginala, avand in vedere rambursarile stocului existent de credite”, a punctat Anca Petcu.

La cauzele care limiteaza accesul IMM-urilor la finantare se adauga, pe langa lipsa garantiilor si gradul redus de capitalizare, increderea limitata a antreprenorilor in evolutia economiei.

“Una dintre principalele probleme care complica accesul la un credit apare odata cu discutiile despre garantii, iar cauzele tin fie de tipului de activ, fie de probleme juridice aferente acestora. (...) Un alt aspect demn de mentionat legat de creditarea IMM-urilor, pe care il resimtim deja de cativa ani, este lipsa apetitului investitional la nivelul companiilor mici si mijlocii. Aceasta denota fie o lipsa a increderii antreprenorilor in evolutiile economice in general, fie lipsa unor planuri de dezvoltare suficient fundamentate”, a explicat Monica Udrescu.

Reducerea impozitului pe dividende a decapitalizat firmele

In plus, problemele de capitalizare ale companiilor s-au accentuat, in ultimii ai, si pe fondul politicii guvernamentale de reducere a impozitului pe dividende.

“Numeroase companii se afla intr-o situatie financiara delicata: rentabilitate mica, grad ridicat de indatorare, lichiditate scazuta. De asemenea, capitalizarea slaba a IMM-urilor din Romania se coroboreaza cu o decapitalizare recenta, influentata de anumite stimulente fiscale (de exemplu, rata de impozitare a dividendelor de 5%)”, a subliniat reprezentanta BRD.

Pe de alta parte, pe anumite segmente ale pietei, se simte nevoia unor programe coerente si sustinute de dezvoltare locala, care in mod normal ar genera un efect de antrenare a comunitatilor locale, corelat cu o predictiblitate clara, din punct de vedere economic si mai ales legislativ, a afirmat Anca Petcu, director Retea Corporate, Banca Comerciala Romana.

In aceste conditii, bancile apeleaza la programe de garantare pentru IMM-uri, inclusiv cu institutii europene specializate. Dar chiar si asa, numarul IMM-urilor care se califica la un credit ramane extrem de mic.

Care sunt sectoarele cel mai putin atractive pentru banci?

Dintr-o analiza prezentata recent de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) reiese ca stocul de credite acordate de banci IMM-urilor este in scadere, pe aproape toate domeniile importante de activitate, iar neperformanta companiilor de acest gen ramane ridicata, desi a scazut semnificativ in ultima perioada.

Per total, rata creditelor neperformante in sectorul IMM-urilor s-a redus, in septembrie 2016, la 20%, de la 35% in decembrie 2014. Totusi, in constructii, nivelul neperformantei ramane extrem de ridicat, aproape de 30%, desi in scadere de la 39% in decembrie 2015.

Cu toate acestea, expunerea bancilor pe acest domeniu s-a redus de la 23,5 miliarde de lei, la finalul lui 2015, la 21,77 miliarde de lei in toamna anului trecut.

Firmele din industrie conduc in topul creditarii bancare, insa si aici stocul este in scadere de la 29 de miliarde de lei la 27,24 miliarde de lei in perioada analizata. In schimb, rata creditelor neperformante este mult mai redusa decat in cosntructii, respectiv 17,8%, in scadere de la 22,6% la finalul lui 2015.

Din punct de vedere al neperformantei, cel mai bine stau IMM-urile din servicii, cu o rata de 15%, la un stoc de credite de aproape 21 de miliarde de lei in septembrie 2016.

In acelasi timp, pe firmele din comert, bancile au ajuns, in toamna anului trecut, la o expunere de 22,25 miliarde de lei, in scadere cu peste un miliard de lei fata de decembrie 2015, in conditiile in care rata de neperformanta din acest sector este aproape de 18%.

IMM-urile, desi reprezinta 99,7% din totalul companiilor din Romania, aduc doar 49,9% din valoarea adaugata in economie, in timp IMM-urile europene produc, in medie, 57,4% din valoarea adaugata in economie, se mai arata in documentul ARB.

Sursa foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri