Dupa cum a informat wall-street.ro inca de saptamana trecuta, senatorii din comisiile reunite de Buget-Finante si Economica au avizat negativ propunerea de modificare a legii cash-back care viza cresterea pragului cifrei de afaceri la 50.000 euro, accepand in acelasi timp o serie de amendamente propuse de Guvern.

Saptamana trecuta, Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital si Comisia economica industrii si servicii, ambele din Senat, au emis un raport comun asupra propunerii legislative pentru modificarea si completarea legii 209 din 9 noiembrie 2016.

Astfel, potrivit documentului obtinut de wall-street.ro (mai jos gasiti extrase din raportul comisiilor), senatorii au decis cu majoritate de voturi, 9 voturi pentru, un vot impotriva si 4 abtineri, sa adopte raportul comun de admitere, cu amendamentele de mai jos.

Raportul urmeaza sa fie trimis catre Plenul Senatului, care va vota pe marginea propunerii legislative, dar este asteptat ca de abia in toamna sa fie emis un vor final de camera decizionala - Camera Deputatilor.

Care sunt motivele pentru care senatorii au respins cresterea pragului

Respingerea propunerii de a creste pragul cifrei de afaceri de la care sa se aplice legea cash-back este motivata de "posibilitatea de a utiliza pe o scara cat mai larga mijloacele moderne de plata" si de tratamentul egal oferit clientilor. Astfel, senatorii din cele doua comisii au respins de facto jutificarea cresterii pragului prin faptul ca legea va fi greu de implementat de catre comerciantii din mediul rural, cantarind mai mult dorinta de a extinde plata cu cardul in toate zonele economiei.

amendamente legea cash-back

De asemenea, potrivit unui alt amendament cerut de Ministerul de Finante, reprezentat in comisii de Ionut Misa (secretat de stat), legea initiata de cei 63 de parlamentari va elimina prevederea ca suma retrasa de la POS (cash-back-ul) sa fie evidentiata distinct pe bonul fiscal. Acest lucru ar fi creat dificultati tehnice, tinand cont ca nicio casa de marcat nu poate emite bonuri cu sume negative.

Prin urmare, senatorii au decis ca procesul de cash-back sa fie evidentiat pe chitanta emisa de POS, nu pe bonul fiscal, revenind si la cuantumul de 200 de lei pentru retragere.

Comisionul pe care comerciantul poate sa il perceapa pentru aceasta operatiune ramane plafonat la 1% din valoarea sumei retrase.

La discutiile din camere au mai participat oficiali BNR si ai Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO).

amendamente Guvern legea cash-back

Cititi pe larg cum a inceput epopeea legii cash-back in acest articol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri