Conducerea Patria Bank propune asumarea pierderilor contabile de catre actionari, printr-un proces de reducere a capitalului social cu 40 procente. Potrivit specialistilor in contabilitate, banca controlata de Horia Manda (foto) se va conforma astfel cerintelor legii 31/1990 referitoare la subcapitalizare, urmand sa apropie capitalul propriu de cel social, ceea ce va face compania mai atragatoare pentru investitori si creditori.

Potrivit unor surse din piata, Patria Bank ar intentiona sa emita si o emisiune de obligatiuni pentru finantarea cresterii.

"Este o cosmetizare a companiei care arata ca actionarii sunt dedicati acestui business si dispusi sa suporte pierderile, pentru a face compania mai atractiva si bancabila in acelasi timp, pentru ca "regula capitalului redus" (thin capital rule - in engleza) spune ca trebuie sa ai capitalul propriu mai mare decat capitalul social", a explicat pentru wall-street.ro un specialist in contabilitate.

Conform raportului financiar pe T1 2017, Patria Bank avea un capital social de 220,27 milioane lei si un capital propriu de 154,8 milioane lei. Banca urmeaza, insa, sa aplice o reducere de capital de la 376,24 milioane lei (valoarea capitalului social care a rezultat din fuziunea Patria Bank si Carpatica Bank - valoare care nu este inca inregistrata pe Bursa) la 227,12 milioane lei, pentru a anula partial pierderile acumulate de banca.

"Incepand cu data de 01 mai 2017, capitalul social al Bancii (subscris si varsat) este de 376.239.921,30 lei, fiind integral privat, romanesc si strain, printre actionari numarandu-se firme romanesti si straine cu mare forta financiara si cu un puternic impact economic si social", arata o notificare pe site-ul bancii.

Astfel, actionarilor le vor fi anulate pro-rata circa 40% dintre actiuni si nu vor fi compensati pentru aceasta reducere de capital, in valoare de 149,12 milioane lei. In acest context, pretul actiunilor Patria Bank (BCC - simbol pe Bursa) au scazut puternic (grafic jos) dupa anuntul facut, insa decizia urmeaza sa fie luata de abia in AGA din 28 iulie.

evolutia actiune Patria Bank

Cum sa intelegeti aceasta reducere de capital si de ce a fost necesara

Practic, in situatia in care o companie are 100 de lei capital social si doar 60 lei capital propriu, diferenta este pierderea acumulata de-a lungul anilor si, la un moment dat, pentru a deveni finantabila, firma trebuie sa acopere acest minus. Potrivit specialistilor in contabilitate, acest lucru se poate face fie prin reducerea capitalului social, ceea ce inseamna ca actionarii sunt dispusi sa isi asume acea pierdere de 40 de lei din valoarea actiunilor, fie prin majorarea capitalului social.

In a doua varianta, actionarii ar fi trebuit sa aduca bani noi de acasa pentru a egala capitalul propriu cu capitalul social. In situatia Patria Bank, actionarul majoritar a decis reducerea capitalului, ceea ce tehnic este un lucru bun pe termen lung pentru companie, garantand faptul ca actionarul principal este dispus sa piarda din investitia facuta pentru a reechilibra pozitia financiara a bancii.

Propunerile de reducere a capitalului social pentru a compensa pierderile acumulate reflecta intentia management-ului si actionarului majoritar de a da un "reset" business-ului si de a reporni cu un "cazier curat" banca. In mod normal, reducerile de capital nu ar trebui sa aiba un efect majora asupra valorii de piata, cata vreme profitul (in acest caz pierderea) pe actiune (earnings per share - n.r.) este neschimbat(a).

Totusi, investitorii mici sau cei cu un orizont investitional prea scurt ar putea fi afectati de aceasta decizie, reactia actiunilor pe bursa fiind elocventa..

Respectand criteriul de subcapitalizare din legea 31/1990, aducerea capitalului propriu cel putin la nivelul capitalului social arata sanatatea financiara a unei companii. Bancile in general, cat si investitorii, nu sunt dispusi sa finantaze o companie in care actionarii nu cred si de aceea Patria Bank ar fi avut probabil mari dificultati in a se finanta de la institutiile internationale sau sa lanseze o emisiune de obligatiuni.

"Nicio banca nu se va uita la o intreprindere cu capital negativ", spunea recent Eugen Radulescu, directorul Directiei de Stabilitate Financiara in cadrul BNR.

De altfel, bancherii critica constant lipsa de capitalizare a companiilor, precizand ca "bancile si nu numai bancile percep ca nivelul capitalului propriu al unei firme reflecta si nivelul de incredere pe care antreprenorul il are in propria sa firma".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri