Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, in total, in luna octombrie, 9,75 miliarde lei (2,77 miliarde euro) in depozite la o luna si 1,5 miliarde lei (428,85 milioane euro) in certificate de depozit cu scadenta la trei luni.
BNR va recompensa bancile comerciale care si-au depus banii in depozitele sale la o luna cu o dobanda anuala de 8,75%. Pentru certificatele de depozit cu scadenta la trei luni di octombrie, dobanda medie oferita de banca centrala a fost de 8,71% pe an.

Bancile isi plaseaza lichiditatile la BNR ca sa evite volatilitatea mare din piata. De obicei, la inceputul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii (dupa 24 ale lunii) lichiditatile din piata sunt mici pentru ca bancile prefera sa le tina ca rezerve, ceea ce face ca dobanzile din aceasta perioada sa fie mari. La sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor, dobanzile sunt fie de 1% pe an, fie de 15% pe an, in functie de cati bani au tinut bancile in rezerve sau cat au plasat la licitatiile bancii centrale, a explicat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

"Cred ca si in noiembrie piata va avea o evolutie similara, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca nu vor mai fi platile trimestriale la bugetul de stat, ca pe 25 octombrie. Totul depinde, insa, de cum reusesc bancile sa isi administreze lichiditatile", a spus pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania.

El a explicat ca in statele mai dezvoltate, asemenea reglaje sunt mai usor de efectuat pentru ca bancile centrale din tarile respective folosesc instrumente cu scadente mai mici, de doua-trei saptamani."La noi e mai greu sa anticipezi necesarul de lichiditati pentru ca trebuie sa iei in calcul evolutia piatei pe o luna. De asta apar greseli, iar la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii lichiditatea din piata este ori foarte scazuta, ori foarte mare", a mai spus Citu.

Cert e ca dobanzile mici de 1-3% pe an care se intalnesc la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor poate duce la deprecierea leului. Joi va ajunge la scadenta un depozit de 1,3 miliarde lei, iar leii in exces ar putea avea ca efect scaderea dobanzilor in sedintele de joi si vineri ale pietei monetare. "E posibil ca lichiditatea din piata sa creasca si, astfel, sa se relaxeze si dobanzile, dar cred ca acest lucru se va intampla abia saptamana viitoare", a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri