Numarul cardurilor contactless din piata a depasit 8 milioane de unitati, piata fiind impartita intre cei doi giganti - Visa si MasterCard - in timp ce aproape 70% dintre dispozitivele de acceptare sunt contactless. Potrivit informatiilor din piata, toate POS-urile instalate de banci incepand cu acest an dispun de tehnologia contactless, iar legea cash-back a stimulat puternic instalarea acestor dispozitive de acceptare in mediul rural.

In prezent, in Romania sunt emise circa 16,06 milioane de carduri (debit si credit), dar numai 11,83 milioane sunt active, conform datelor BNR de la finalul trimestrului I. Pe de alta parte, cardurile de masa contactless emise de cei 3 mari jucatori - Edenred, Sodexo si Cheque Dejeuner - si care nu sunt incluse in statisticile BNR au ajuns la 700.000 unitati, ceea ce ridica numarul total al cardurilor cu functie contactless la aproape 9 milioane.

Cum isi impart piata contactless cele doua scheme de plata

Cotele de piata pe portofoliul contactless au fost calculate pe baza declaratiilor facute de managerii celor doua scheme de plati, prezenti recent la emisiunea Profesionistii in Banking.

Astfel, potrivit lui Cosmin Vladimirescu, general manager al MasterCard Romania, peste 60% din portofoliul de carduri (Maestro si MasterCard) este contactless si 70% din piata de acceptare a adoptat deja aceasta tehnologie. "Nu am vazut inca cifrele din trimestrul II, dar ma astept sa am niste surprize placute", a subliniat Vladimirescu intr-un interviu video care va fi publicat integral miercuri.

Conform calculelor wall-street.ro, MasterCard si Visa isi impart relativ egal piata de carduri, cu un usor avans pentru MasterCard, ceea ce inseamna ca portofoliul de carduri contactless al Visa ar fi de circa 3,15 milioane de unitati, iar cel al MasterCard de aproximativ 4,9 milioane de carduri.

"In esenta, toate cardurile noi puse in piata sunt contactless [...] Avem portofolii in care 9 tranzactii din 10 sunt contactless", spune Vladimirescu, referindu-se la cele 700.000 de carduri de masa care se adauga astfel celor 4,9 milioane de carduri clasice. In acest fel, cardurile MasterCard cu tehnologie contactless depasesc 5,5 milioane de unitati.

"Acestia sunt bani care se folosesc exclusiv pentru cumparaturi, deci este un produs (cardul de masa - n.r.) extrem de sanatos. Nu exista retrageri de numerar de pe aceste carduri, iar 9 tranzactii din 10 in cel mai mare portofoliu de acest tip sunt tranzactii contactless", afirma Cosmin Vladimirescu.

Pe de alta parte, Catalin Cretu, general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta, a anuntat in premiera la emisiunea Profesionistii in Banking ca 40% din portofoliul de carduri Visa este contactless si, in baza deciziilor de convertire a multor portofolii ale bancilor, ponderea va creste semnificativ in urmatorii ani.

"Credem ca in urmatorii 2 ani aceasta conversie catre carduri contactless va fi completa. Exista banci, si aici vorbim de cele foarte mari, care s-au uitat daca acest lucru face sens. De aceea au existat banci care au convertit tot portofoliul, in timp ce alte banci au inceput cu segmentul premium, apoi cel affluent", a remarcat Cretu.

Recent, UniCredit a inceput emiterea unui card de masa sub sigla Visa, intrand astfel in competitie cu cei 3 mari jucatori din piata tichetelor de masa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri