Analistii de la Wood&Company au declarat ca la Bucuresti au aparut zvonuri despre o negociere intre Erste Bank si cele cinci SIF-uri pentru schimb de actiuni BCR si pentru ridicarea pragului de detinere la 5%, dar reprezentantii societatilor financiare, contactati de NewsIn, neaga informatiile.
"A aparut zvonuri la Bucuresti ca SIF-urile negociaza schimbarea pachetelor de actiuni pe care le detin la Banca Comerciala Romana cu titluri Erste la o rata de transfer de cinci la unu", a aratat Bram Buring, analist la Wood&Company, in raportul de vineri al bancii de investitii. Potrivit acestuia, luna trecuta, banca austriaca Erste si-a anuntat intentia de a cumpara cota de 8% din BCR detinuta de salariatii bancii la o rata de transfer de sase actiuni BCR contra un titlu Erste. Cotatia luata in calcul de Wood este de 54,91 euro pentru o actiune Erste.

"Pe baza unui pret de 55 euro pentru o actiune Erste, o rata de transfer de cinci la unu ar da Bancii Comerciale Romane o valoare de 8,7 miliarde euro, cu 44% mai mare decat pretul de 6,1 miliarde euro pe care il folosim la calculul valorii activului net ajustat al SIF-urilor", a declarat analistul Bram Buring. Potrivit acestuia, in urma transferului, SIF-urile s-ar tranzactiona cu un discount de aproximativ 50% fata de valoarea activului net ajustat (comparativ cu un discount mediu de 39%, cat este in prezent), iar preturile ar putea creste cu circa 35-40%. "De exemplu, in Top s-ar situat SIF 2 Moldova si SIF 5 Oltenia, pentru care preturile ar urca la 4,7 lei/titlu si, respectiv, 5,10 lei/titlu", a explicat Bram Buring.

Reprezentantii SIF-urilor neaga faptul ca ar fi avut loc pana acum negocieri cu oficialii Erste. "Nu exista asa ceva in momentul de fata, nici macar nu s-a discutat ideea de principiu, au fost doar analizate diferite variante de listare a Erste Bank la Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Teodor Mihaescu, membru in conducerea SIF 4 Muntenia. Potrivit acestuia, SIF 4 Muntenia nu a facut pana acum nicio analiza care sa arate daca un raport de schimb de cinci actiuni BCR pentru o actiune Erste ar fi sau nu corect pentru societatile financiare.

"Nu stiu absolut nimic despre eventuale negocieri cu Erste Bank. Pana acum nu s-a discutat nimic despre schimbul de actiuni BCR pentru actiuni Erste in Consiliul de Administratie al SIF 5 Oltenia", a declarat, pentru News In, Florian Buzatu, membru in comitetul de conducere al SIF 5 Oltenia. in opinia acestuia, in faza actuala, un raport de schimb de actiuni de 5 la 1 nu este corect pentru ca perspectiva de crestere a actiunilor BCR pe piata romaneasca este mai mare decat perspectiva de crestere a titlurilor Erste la Bursa din Viena, chiar daca actiunile bancii austriece ar fi listate si la Bucuresti.

"Pana acum nu au existat decat declaratii oficiale ale Erste, dar niciun fel de negocieri", a declarat, pentru News In, Ioan Cuzman, presedintele SIF 1 Banat-Crisana. in opinia sa, SIF-urile vor face evaluari legate de oportunitatea unui transfer de actiuni BCR cu titluri Erste. "Nu respingem aceasta idee pentru ca orice propunere de afaceri poate fi interesanta pentru noi", a mai spus Ioan Cuzman.

"Nu exista in acest moment nicio discutie intre Erste Bank si SIF 2 Moldova, din cate stiu a fost avansata o propunere doar pentru salariatii Bancii Comerciale Romane", a declarat, pentru News In, Sorin Mihail Turtoescu, presedintele SIF 2 Moldova. "A fost exprimata aceasta intentie de catre Grupul Erste mai demult, inainte de a deveni actionar majoritar la BCR, cu o varianta de conversie a actiunilor pe care le detin SIF-urile la BCR in actiuni la Erste, urmata de listarea bancii austriece la Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania. Potrivit acestuia, este greu sa de spus care este cea mai corecta rata de transfer a actiunilor din moment ce nu pot fi comparate actiunile Erste, listate la Bursa din Viena, cu actiunile BCR, care nu sunt inca listate la Bursa de Valori Bucuresti.

"Nu este exclus ca pe viitor Erste sa puna pe tapet aceasta problema, dar va trebui sa vedem ce inseamna sa detii un pachet de actiuni Erste, comparativ cu un pachet de actiuni BCR", a mai spus Mihai Fercala. Analistii de la Wood&Company considera ca, in mod cert, vor avea loc discutii intre reprezentantii SIF-urilor si cei ai Erste Bank pe marginea schimbului de actiuni. "Un schimb de actiuni BCR pentru titlurile Erste este cea mai buna solutie pentru Erste si poate fi acceptata de SIF-uri in functie de pretul care va fi oferit", considera Bram Buring. in opinia sa, niciuna dintre parti nu se afla sub presiunea incheierii unei afaceri in acest moment, iar SIF-urile nu au decat de castigat daca vor astepta oferta Erste.

Analistul Bram Buring mai sustine ca in ultima perioada au aparut zvonuri ca in scurt timp Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va majora pragul de detinere de actiuni la SIF-uri de la 1% la 5%, in conditiile in care o cota de 1% in SIF-uri este estimata la 4,5-5,5 milioane de euro. "Nu cred ca ridicarea pragului de la 1% la 5% este o solutie buna, pentru ca SIF-urile sunt organisme de plasament colectiv si nu se pot transforma in societati comerciale, nu am auzit despre o astfel de modificare care nu ii avantajeaza pe cei 8 milioane de actionari ai SIF-urilor", a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF 1 Banat-Crisana.

Oficialii SIF 3 Transilvania sustin ca deocamdata nu au avut loc discutii legat de ridicarea pragului de detinere si oricum acest lucru nu se mai poate face printr-un act normativ neconstitutional, cum s-a facut atunci cand a crescut acest prag de la 0,1% la 1%. "Actionarii trebuie sa decida ce vor sa fie SIF-urile - sa devina fonduri de investitii atipice sau societati de investitii de grup", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania. Potrivit acestuia, pragul de 1% dezavantajeaza SIF-urile pentru ca sunt fonduri de investitii nu sunt incurajate sa faca plasamente pentru o detiner atat de mica. "Sunt si discutii legat de posibilitatea ca ridicarea pragului sa duca la o preluare ostila a SIF-urilor si la schimbarea managementului, dar tot actionarii sunt cei care pot sa decida ce prag de detinere este cel mai potrivit", a mai spus Mihai Fercala.

"Este o varianta care se discuta de foarte multi ani, dar nu a fost nimic stabilit concret, in mod normal Parlamentul ar trebui sa discute aceasta problema, este posibil sa fie ridicat pragul, dar deocamdata nu s-a ajuns la niciun rezultat concret", a declarat Teodor Mihaescu, reprezentantul SIF 4 Muntenia. in opinia sa, "cine lanseaza astfel de zvonuri nu face altceva decat sa manipuleze piata, asa cum s-a intamplat si inainte, cand s-a anuntat ridicarea pragului la 5%, dar in fapt a fost de 1% si unii au avut de castigat din astfel de speculatii".

"Nu cred ca ar exista asemenea demersuri, mai ales ca discutiile ar fi trebuit sa se poarte intre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si actionarii SIF-urilor, prin convocarea adunarilor generale, or acest lucru nu s-a intamplat", a declarat Florian Buzatu, membru in conducerea SIF 5 Oltenia.
"Daca se va ridica pragul de detinere la SIF-uri, va fi vorba despre o noua lege, oricum noi am propus ca acest prag sa creasca la 5% pentru investitorii institutionali, cum sunt fondurile de investitii, bancile si societatile de asigurari, care au un organism de supraveghere, sau pentru orice alta persoana, dar sa existe o avizare din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare", a declarat Sorin Mihail Turtoescu, presedintele SIF 2 Moldova.

Analistii de la Wood&Company considera ca pragul de detinere in SIF-uri nu va fi modificat. "SIF-urile au facut lobby puternic pentru ridicarea pragului la 1% si au castigat pentru ca o structura dispersata a actionariatului este o forma de protectie fata de o posibila preluare ostila. Nu cred ca Guvernul va vrea sa le expuna unei astfel de situatii", a mai spus analistul Bram Buring.
in deschiderea sedintei de luni de la Bursa de Valori Bucuresti, cele mai cautate titluri au fost cele ale societatilor de investitii financiare, care au dominat schimburile cu valori ale tranzactiilor de sub 500.000 fiecare.

Indicele BET-FI, care arata evolutia acestori titluri s-a depreciat cu 0,57% fata de valoarea pe care a inregistrat-o la sfarsitul sedintei de vineri.
Actiunile societatilor financiare, (SIF) au incheiat saptamana trecuta cu o crestere minora de 0,03%, dupa ce in sedinta de joi indicele a atins un nou maxim istoric. Cei mai lichizi emitenti de la bursa sunt SIF 5 Oltenia si SIF 2 Moldova, ponderea tranzactiilor cu aceste actiuni fiind in mod egal de circa 16,6% din totalul bursei.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni emise de SIF-uri a totalizat 146,94 milioane lei, in crestere cu 15,8% comparativ cu saptamana precedenta (si a reprezentat 52,55% din totalul bursier). SIF Oltenia a incheiat saptamana la cotatia de 3,33 lei, dupa ce au atins un nou maxim istoric la 3,38 lei pe actiune. Actiunile SIF 2 Moldova au fost tranzactionate, vineri, la 2,99 lei cu 2,4% mai mult decat cotatia de 2,92 lei inregistrata in sedinta din 20 octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri