OTP Bank a ajuns la un acord pentru preluarea Bancii Romanesti, de la National Bank of Greece (NBG), continuand seria de achizitii in Europa Centrala si de Est, au declarat vineri doua persoane apropiate situatiei, citate de Reuters.

"Este un acord. Divizia NBG va fi vanduta catre OTP", a spus o sursa din Atena, citata de News.ro. Conducerea OTP a anuntat anterior public ca este interesata de preluarea Bancii Romanesti, ca si a altor banci din regiune, pentru extinderea prezentei in Europa Centrala.

NBG vrea sa vanda active in Balcani, inclusiv operatiunile din Romania, pentru a finaliza planul de restructurare convenit cu autoritatile europene, a declarat in aceasta luna directorul general Leonidas Fragiadakis. "Acest eveniment de fuziune-achizitie a fost anticipat. OTP ar putea avea o cota de 3,6% pe piata din Romania, fata de o tinta a conducerii de 5%. Pretul ar putea fi acelasi cu cel din Croatia", a spus Norbert Harcsa, analist la Ipopema.

OTP a cumparat Splitska Banka de la Societe Generale, la un pret apropiat de valoarea contabila. OTP, care va obtine reteaua Bancii Romanesti de circa 110 sucursale, ar urma sa restituie si un imprumut de 550 de milioane de euro contractat de aceasta de la NBG.

In afara de Banca Romaneasca, Fragiadakis a spus ca NBG va vinde si operatiunile din Serbia, Albania si Cipru, in cadrul acordului cu autoritatile de reglementare. OTP ar putea fi intersata si de preluarea diviziei din Serbia a NBG, Vojvodanska Banka.

Banca din Ungaria nu a raspuns intrebarilor despre preluarea Bancii Romanesti sau alte posibile achizitii. OTP, prezenta deja pe piata din Romania, este una dintre cele mai mari banci independente din regiune si a trecut prin criza financiara mai bine decat multe alte banci.

Dupa ce Ungaria a impus taxe speciale in sectorul financiar, OTP a adoptat o politica prudenta, dubland rezervele de lichiditati de la 4 miliarde de euro in 2011 la 8,3 miliarde de euro la sfarsitul primului trimestru. In urma eliminarii treptate a taxelor speciale din Ungaria, OTP a inceput sa se extinda in regiune, chiar in perioada in care bancile eleneincearca sa vanda active.

Raportul Tier 1 al OTP, care masoara soliditatea financiara a unei banci, era de 16,6% la sfarsitul primului trimestru, dupa ce s-a mentinut in jurul nivelului de 15% in ultimii cinci ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri