Datele raportate de societatile de asigurare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) indica faptul ca, in semestrul al doilea din 2016, durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 11,62 zile / dosar, in scadere cu 54,21% fata de inregistrarile din semestrul intai al anului trecut. Din totalul dosarelor de dauna care au indeplinit conditiile de acordare a despagubirii solicitate pentru pagube materiale, in semestrul al doilea din 2016, 69,76% au fost achitate in termenul legal, inregistrandu-se o crestere cu 27,54% fata de semestrul I 2016.

ASF a realizat o analiza dosarelor de dauna aferente politelor auto obligatorii RCA avizate de societatile de asigurare in semestrul al doilea al anului 2016. La realizarea analizei au fost luate in calcul modificarile legislative intervenite in domeniul asigurarilor obligatorii RCA, respectiv termenele impuse de actele normative aplicabile politelor in baza carora au fost avizate dosarele de dauna. Astfel, in perioada iulie - decembrie 2016, societatile de asigurare au avizat un numar 119.623 dosare de dauna pentru polite de asigurare obligatorie auto RCA.

Dintre dosarele de dauna deschise la asiguratori, in semestrul al doilea al anului trecut, si care indeplinesc conditiile de acordare a despagubirii in baza politelor de asigurare obligatorie auto RCA, 84% au fost finalizate prin plata de catre asiguratori, 14,75% au fost dosare neachitate pana la data raportarii, iar 1,25% din totalul dosarelor au fost respinse de la plata. Din totalul de 100.486 dosare platite de catre societatile de asigurare in primele sase luni ale anului 2016, circa 75% din totalul platilor au fost raportate ca plati integrale, iar 9,11% din total plati au fost raportate ca plati partiale.

Din numarul total de dosare de dauna avizate in semestrul II al anului trecut, 89,87% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,74% au fost deschise pentru vatamari corporale/decese si 7,38% au fost deschise pe actiuni de regres. Cele mai multe dosare de dauna au fost avizate, in semestrul II al anului 2016, la societatea Euroins, respectiv 32.025 dosare, care reprezinta 26,77% din total piata, societatea mentinandu-se astfel pe prima pozitie ca si in semestrele II din 2015 si I din 2016. Trei societati de asigurare au cumulat 65,49% din numarul total al dosarelor de dauna RCA avizate in semestrul II 2016, si anume: Euroins (26,77%), Asirom VIG S.A. (20,58%) si City Insurance S.A. (18,14%).

In ceea ce priveste modul de respectare de catre societatile de asigurare a termenului legal de plata si a celui de solutionare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de dauna avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au indeplinit conditiile de acordare a despagubirii, sunt evidentiati doi indicatori care reliefeaza perioada de timp in care asiguratorii achita despagubirile catre persoanele prejudiciate, respectiv solutioneaza dosarele:

  • Durata medie de plata a dosarelor de dauna: raportata la termenul de 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat de asigurator, prevazut de norma RCA (art. 36 alin. (5) din Ordinul CSA nr. 14/2011, respectiv art. 37 alin. (4) din Norma RCA 23/2014); raportata la termenul de 10 zile de la implinirea termenului de 30 de zile prevazut la art. 20 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta nr. 54/2016 (art. 20 alin. 4 din Ordonanta de Urgenta nr. 54/2016).
  • Durata medie de solutionare a dosarelor de dauna, raportata la termenul maxim de solutionare a daunelor de 3 luni de la data avizarii prevazut de art. 20 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta nr. 54/2016 si Normele RCA (art. 36 alin. (1) si (2) din Ordinul CSA nr. 14/2011, art. 37 alin. (1) si (2) din Norma RCA 23/2014).

Omniasig VIG a inregistrat cea mai mica durata medie de plata a dosarelor de dauna, respectiv 2,03 zile/dosar, cu un procent de 99,47% din dosare platite in termenul legal. City Insurance S.A. a inregistrat cea mai mare durata medie de plata a dosarelor de dauna RCA, respectiv 29,07 zile/dosar, societatea inregistrand si cel mai mare procent de dosare platite peste termenul legal (69,10%).

Analiza ASF arata ca durata medie de solutionare a dosarelor de dauna RCA avizate pentru pagube materiale in semestrul II 2016 a fost de 55,60 zile/dosar, in scadere cu 7,44% fata de inregistrarile din semestrul l al aceluiasi an. Aproape 81% dintre dosare au fost solutionate in termenul legal (intr-un termen mai mic sau egal cu 3 luni), toate societatile de asigurare inregistrand in semestrul II 2016 o durata medie de solutionare mai mica de 90 de zile.

Allianz-Tiriac Asigurari a inregistrat cea mai mica durata medie de solutionare a dosarelor de dauna (42,59 zile/dosar). City Insurance S.A. a inregistrat cea mai mare durata a mediei de solutionare a dosarelor de dauna (73,21 zile/dosar), aceasta inregistrand valori cu 37,57% mai mici decat valorile inregistrate in semestrul I din 2016. Ponderea dosarelor de dauna solutionate de catre City Insurance S.A. in termen legal a crescut de la 36,34% in semestrul I 2016 la 61,52% in semestrul II 2016.

In urma acestei analize, pentru dosarele de dauna avizate in semestrul II 2016, se constata o imbunatatire a valorilor indicatorilor calculati pentru societatile de asigurare (durata medie de plata si durata medie de solutionare a dosarelor de dauna) fata de valorile inregistrate in semestrul I 2016.

Potrivit legislatiei in vigoare, asiguratorii RCA au obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o polita de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, asiguratorii RCA acorda despagubiri in forma baneasca pentru:

  • vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  • pagube materiale;
  • pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
  • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana pagubita.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri