Acuzatii grave de la Ministerul Finantelor Publice la adresa bancilor din Romania. Ministrul de resort spune ca majoritatea institutiilor de credit care activeaza in Romania nu platesc impozit pe profit pentru ca utilizeaza scheme de “optimizare fiscala” astfel incat figureaza pe pierdere timp de mai multi ani. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) spun ca institutia sprijina Ministerul in depistarea unor astfel de situatii.

Ministrul Finantelor Publice “are tot sprijinul nostru in depistarea unor eventuale situatii care reclama interventia ANAF. In privinta pierderilor, BNR a solicitat majorari de capital de fiecare data cand s-au inregistrat scaderi ale fondurilor proprii ca urmare a situatiilor fiscale”, a declarat, pentru wall-street.ro, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

Declaratiile ministrului Finantelor ar necesita, insa, o serie de precizari, in special referitoare la numarul de banci care nu platesc impozit la stat.

Cate banci nu platesc, de fapt, impozit in Romania?

Potrivit News.ro, Ionut Misa sustine ca, anul trecut, din 46 de banci, 31 au declarat pierderi, insumand 9,8 miliarde de lei. “In ultimii cinci ani, doar 15 banci au platit impozit pe profit si am inclus aici si bancile care au platit doar intr-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectata a fost de 1,7 miliarde de lei”, a precizat Ionut Misa.

Ori, in prezent, ca si anul trecut de altfel, pe piata din Romania activeaza doar 36 de banci in total,

Totodata, ministrul nu a facut public numele bancilor care nu platesc sistematic impozit pe profit, invocand secretul fiscal, de asemenea, discutabil in acest caz.

Insa senatorul liberal Daniel Zamfir i-a solicitat public ministrului Finantelor sa prezinte “lista celor 31 de banci care in ultimii 5 ani nu au platit niciun leut impozit pe profit”, pana pe 10 august. “De asemenea, am solicitat informatii in legatura cu impozitul pe profit platit de catre IFN-uri si colectorii de creante in ultimii zece ani”, a subliniat Zamfir.

Sincu (EY): Declaratiile ministrului Finantelor, cel putin nepotrivite

Consultantul fiscal Gabrie Sincu, director executiv EY Romania, Departamentul de asistenta fiscala si juridical, sustine ca declaratiile ministrului Finantelor pe aceasta tema sunt “cel putin nepotrivite”.

“Nu stiu care dintre cele doua declaratii, aceasta sau cea referitoare la desfiintarea pilonului II de pensii, este mai nociva pentru business si pentru economia romaneasca. Nicaieri in lume nu iese ministrul Finantelor cu astfel de declaratii”, a precizat Sincu pentru wall-street.ro.

El considera nepotrivite declaratiile in primul rand pentru ca se refera la majoritatea bancilor, fara ca aceste banci sa fi fost supuse unor controale care sa demonstreze “optimizari fiscal agresive”. “Pana una alta eu nu am cunostinta de niste rapoarte de inspectie fiscala. Inteleg ca au fost la cateva banci dar cu niste decizii neconfirmate de instanta, pentru ca astfel de rapoarte de inspectie fiscala cu siguranta ca nu vor ramane necontestate si neatacate in instanta. Vorbim de niste problem de substanta care trebuie reglementate foarte clar”, a subliniat Sincu.

In opinia sa, astfel de declaratii isi au locul doar daca se demontreaza cu documente ca exista nereguli la o banca, cu mentionarea clara a acelei institutii.

Pe de alta parte, consultantul citat se intreaba de ce ministrul Finantelor s-a referit doar la banci, cand orice companie din Romania, afiliata cu una din strainatate, se poate afla in aceasta situatie de “optimizare fiscal agresiva”

Avertismente mai vechi cu privire la optimizarile fiscale

Pe de alta parte, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, atragea atentia, in urma cu cateva luni, cu privire la pretul scazut la care bancile vand portofoliile de credite neperformante si sustinea o interventie a ANAF in acest caz.

“Vanzarile portofoliilor de NPL ale populatiei s-au accelerat incepand cu anul 2015, iar pretul mediu de vanzare al acestor credite a fost, in perioada 2008-2016, de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, cu variatii semnificative de la an la an (intre 2% si 16%)”, a subliniat Georgescu.

El a subliniat, la acea vreme, ca "nivelul scazut de pret la care au fost vandute aceste portofolii justifica analiza ANAF din perspectiva legalitatii eventualelor optimizari fiscale efectuate in cadrul acestor operatiuni".

Sincu sustine, insa, ca astfel de verificari sunt normale peste tot in lume, iar ANAF ar trebui ar trebui sa se implice mai mult in astfel de probleme. Dar nu este firesc sa iasa ministrul Finantelor cu declarati nesustinute de rezultatele unor controale.

Pana la inchiderea editiei, organizatiile care reprezinta bancile care activeaza in Romania nu au transmis o opinie cu privire la acest subiect.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri