BCR a incheiat primul semestru al anului 2017 cu un profit net de 305 milioane lei (67,4 milioane euro), de peste doua ori mai mic decat in primele 6 luni din 2016, in timp ce productia noua de credite s-a ridicat tot la 4,1 miliarde lei. Rata creditelor neperformante a continuat sa scada, pana la 11%, de la 14% in iunie 2016 si 23,1% in iunie 2015.

In raport cu aceeasi perioada a anului trecut, se consemneaza o scadere a profitului net determinata, in principal, de efectul de baza rezultat din inregistrarea, in bilantul din primul semestru al lui 2016, a unor venituri consistente din vanzarea unor participatii, precum si a unor reluari de provizioane de risc generate de recuperari din credite neperformante.

In schimb, rezultatul operational a fost de 729,8 milioane lei (160,9 milioane euro), cu 3,6% mai mare decat in anul precedent, 704,7 milioane lei (156,8 milioane euro), in principal datorita cheltuielilor operationale mai mici.

"Astazi, BCR se bucura de capitalizare substantiala, de lichiditate excelenta si, mai ales, de o expertiza unica pentru a sprijini cele mai relevante proiecte de dezvoltare a infrastructurii, de sustinere financiara a companiilor, de crestere a calitatii vietii oamenilor din Romania si, in general, de creare a capitalului de incredere in economie. Privind din aceasta perspectiva, in mod particular, sunt incantat ca BCR a reusit sa propuna cea mai buna oferta financiara pentru programul de sprijin al ecosistemului antreprenorial, Start-up Nation, si privesc cu incredere catre rezultatele programului", a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Cum a mers creditarea la BCR in primele 6 luni

Pe segmentul persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite in valoare totala de 2,6 miliarde lei, ca urmare a vanzarilor solide de credite negarantate si garantate. Creditele garantate au fost sustinute in mod consistent de programul Prima Casa in baza noilor alocari de plafoane de garantare, precizeaza banca.

BCR se concentreaza pe creditarea in lei, cu scopul de inversa pe termen mediu si lung mixul de valute din portofoliul de credite in favoarea monedei locale si pentru a utiliza la maximum capacitatea puternica de auto-finantare in lei.

In ceea ce priveste finantarea companiilor, BCR a acordat in primul semestru un volum de credite de 1,5 miliarde lei. "Cresterea portofoliului de finantari corporate este sustinuta, in continuare, de un flux solid de afaceri de o calitate mai ridicata, in special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru si finantarea productiei si a lanturilor de furnizori", se arata in comunicatul bancii.

Depozitele de la clienti au scazut cu 2,1% la 47,21 miliarde lei (10,37 miliarde euro) la 30 iunie 2017, fata de 48,23 miliarde lei (10,63 miliarde euro) la 31 decembrie 2016, ca urmare a unei reduceri a depozitelor corporate. Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, in timp ce banca beneficiaza de surse de finantare diversificate, incluzand compania mama.

Veniturile nete din dobanzi au scazut cu 6,0 %, la 878,73 milioane LEI (193,71 milioane euro), de la 934,7 milioane lei (208 milioane euro) in semestrul I 2016, luand in calcul rezolvarea continua a portofoliului de credite problematice si un mediu dominat de o rata mai mica a dobanzii.

Respectand trendul pietei, veniturile nete din comisioane au scazut cu 4,3%, la 338,88 milioane lei (74,7 milioane euro), pe seama veniturilor mai scazute din operatiuni bancare. Rezultatul net din tranzactionare a crescut cu 21,3%, la 189,60 milioane lei (41,80 milioane euro), datorita unui efect pozitiv rezultat din reevaluarea participatiilor valutare.

Referitor la deprecierea activelor financiare care nu sunt masurate la valoarea justa prin profit si pierdere, in semestrul I 2017 s-a inregistrat o valoare de 61,6 milioane lei (13,6 milioane euro), fata de o reluare neta de provizioane de risc de 69,3 milioane lei (15,4 milioane euro) in semestrul I 2016, fiind in acelasi timp continuate eforturile de a imbunatati calitatea portofoliului.

Rata creditelor neperformante, de 11% la 30 iunie 2017, a continuat sa scada de la 14%, la 30 iunie 2016 si 23,1% la 30 iunie 2015, gratie reducerii portofoliului de credite neperformante determinata de recuperari, vanzari de portofolii si scoateri in afara bilantului. Rata de acoperire cu provizioane a NPL s-a imbunatatit pana la nivelul de 92,1%, aceasta situandu-se la un nivel de 125,3%, daca este inclusa si valoarea garantiilor.

Rata de adecvare a capitalului conform standardelor locale (doar banca) in mai 2017 se afla la nivelul de 23,2%, semnificativ peste cerintele obligatorii ale Bancii Nationale a Romaniei. "De asemenea, Rata de adecvare a capitalului calculata in conformitate cu standardele de raportare IFRS de 22,1% (Grup BCR), in martie 2017, arata clar puternica adecvare a capitalului BCR si sustinerea sa continua de catre Erste Group. In acest sens, BCR se bucura de una din cele mai solide pozitii de capital si finantare dintre bancile romanesti", mai precizeaza comunicatul bancii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri