Ministerul Finantelor Publice (MFP) propune, printr-un proiect de Lerge, sanctiuni pentru entitatile care nu respecta prevederile Regulamentul (UE) 2015/751 privind comisioanele interbancare pentru tranzactiile de plata cu cardul. Pentru nerespectarea limitelor impuse de regulament, de maxim 0,2% pentru tranzactiile cu cardul de debit si 0,3% pentru cele cu cardul de credit, prestatorii de servicii de plata risca o amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei.

“In aplicarea prevederilor art. 14 din Regulamentul (UE) 2015/751, prezentul proiect de lege stabileste regimul sanctiunilor si masurilor aplicabile in cazul incalcarii dispozitiilor acestuia. In raport de gravitatea incalcarilor, autoritatea competenta va dispune masuri de remediere si sanctiuni eficiente, proportionale cu fapte
le si deficientele constatate si de natura a avea un efect descurajant”, se mentioneaza in expunerea de motive a actului normativ.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei poate aplica urmatoarele sanctiuni administrative: avertisment scris; avertisment public prin care se indica persoana responsabila si fapta savarsita; amenda cuprinsa intre 10.000 lei si 100.000 lei, aplicabila prestatorilor de servicii de plata, pentru faptele prevazute la art. 8 lit. a) si b) din proiectul de lege (cele referitoare la nivelul comisionaleor – maxim 0,2% pentru carduri de debit si 0,3% pentru cele de credit -n.r.); amenda cuprinsa intre 200.000 lei si 1.000.000 lei, aplicabila schemelor de plata; amenda pana la de doua ori valoarea profiturilor obtinute sau a pierderilor evitate de catre persoana responsabila, in masura in care acestea pot fi determinate, aplicabila prestatorilor de servicii de plata in situatia in care nu au fost remediate deficientele pentru care s-au aplicat sanctiunile de la art. 9 alin.(1) lit. c) din proiectul de lege (tot cele referitoare la comisioane -n.r.); amenda cuprinsa intre 1.000 lei si 50.000 lei, aplicabila beneficiarilor platilor, entitatilor care furnizeaza servicii de prelucrare a tranzactiilor de plata si prestatorilor de servicii tehnice in legatura cu cardurile; suspendarea temporara a dreptului prestatorilor de servicii de plata de a presta servicii de plata de tipul celor care fac obiectul Regulamentului (UE) 2015/751; suspendarea dreptului de acces la sistemele de plati.

“Sanctiunile administrative mentionate pot fi aplicate concomitent cu dispunerea de masuri de remediere sau independent de acestea”, se mai arata in documentul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri