Media ratelor dobanzii pentru creditele in lei va scadea de la o valoare estimata de 14,2% in acest an pana la 12,3% in 2007 si 10,1% in 2008.
Media ratelor dobanzii pentru depozitele in lei vor inregistra o usoara crestere, de la 4,7% in 2006 la 4,8% in 2007, pentru ca apoi sa scada pana la 4,3% in 2008, estimeaza analistii economici ai bancii UniCredito in studiul "New Europe Banking Outlook". In ceea ce priveste media ratelor dobanzii pentru depozitele in valuta, aceasta va atinge valori de 3,1% in acest an, 3,3% in 2007 si 3,2% in 2008.

Creditele in valuta vor avea, potrivit estimarilor analistilor economici ai UniCredito, o medie a ratelor dobanzii in jurul a 7,9%-8% pentru perioada 2006-2008, conform NewsIn. Diferenta dintre media dobanzilor la credite si la depozite, in lei si valuta, (n.red. marja bancara) isi va continua scaderea, de la 7,2% in acest an la 6,3% in 2007, potrivit estimarilor analistilor bancii. Marja bancara pentru lei si valuta va scadea si in 2008, pana la 5,3%, considera specialistii UniCredito.

"In pofida conditiilor monetare restrictive, scaderea ratei dobanzii a continuat pe tot parcursul acestui an, datorita competitiei in crestere, mai ales pe segmentul de imprumuturi in lei", se arata in raportul UniCredito. "Bancile au fost incapabile sa transfere consturile mai ridicate ale creditelor asupra clientilor, concentrandu-se, in schimb, pe comisioane. Se estimeaza ca vor aparea, pe termen mediu, norme pentru reducerea in continuare a ratelor creditelor comerciale, conditiile monetare restrictive diminuand ritmul de scadere in prima parte a anului 2007", au continuat analistii bancii italiene in studiul "New Europe Banking Outlook."

Ratele dobanzilor la depozite s-au adaptat mai rapid marirea ratei de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei si se apreciaza ca vor creste usor pe parcursul anului viitor, datorita nevoii tot mai mari a bancilor de finantare traditionala, pe masura ce volumul total al creditelor il va depasi in 2007 pe cel al depozitelor, considera analistii UniCredito.

Depozitele sectorului de retail vor continua sa ajute expansiunea pietei in 2007, cu mariri mai mici pe segmentul de depozite ale companiilor, datorita activitatii investitionale in crestere. Depozitele guvernamentale vor scadea datorita accelerarii implementarii proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, se spune in studiul bancii.

Activitatea sustinuta de creditare si competitia agresiva pentru noi clienti vor putea duce la o deteriorare a ratei creditelor neperformante. Creditele neperfomante vor continua sa se mareasca pe masura ce imprumurile vor incepe sa ajunga la maturitate. Creditele neperformante vor atinge 6,9 miliarde lei in acest, 8,9 miliarde lei in 2007 si 11 miliarde lei in 2008, potrivit estimarilor specialistilor bancii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri