Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) societatii de asigurari Asirom va lua in discutie majorarea capitalului social al companiei cu 13 milioane euro, a anuntat, marti, un comunicat al Asirom, remis bursei electronice Rasdaq
Eventuala majorare de capital de la Asirom se va face prin emiterea de noi actiuni nominative, in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 0,10 lei/actiune, se mai spune in comunicatul Asirom. AGEA de la Asirom va avea loc in data de 4 decembrie 2006, convocarea fiind facuta de Consiliul de Administratie (CA) al Asirom.

"Nu stim inca daca vom participa la aceasta majorare de capital propusa de Consiliul de Administratie, intrucat nu stim in ce scop va fi facuta", a declarat pentru NewsIn, reprezentantul unuia dintre actionarii minoritari ai Asirom, Broadhurst Investments, Dan Barbulescu.

"Exista o mare lipsa de transparenta la nivelul CA al Asirom. Daca majorarea de capital propusa are la baza o strategie coerenta de dezvoltare a companiei, atunci am putea participa, insa este posibil ca aceasta initiativa a CA sa aiba motivatii similare cu recenta majorare de capital de la Asiban, unde marja de solvabilitate disponibila, aferenta asigurarilor generale, a scazut sub limita prevazuta de dispozitiile legale in vigoare, iar pentru categoria asigurarilor de viata, societatea nu isi acoperea in totalitate rezervele tehnice cu active admise conform normelor", a mai spus reprezentantul Broadhurst Investments.

"O eventuala delistare a Asirom de pe Rasdaq, asa cum doreste actionarul principal al societatii, Interagro, ar afecta grav marja de solvabilitate a companiei si ar putea conduce la impunerea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala", a mai spus Barbulescu. "La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a organizat o intalnire cu actionarii Asirom, in cadrul careia a avertizat asupra acestui pericol", a adaugat reprezentantul Broadhurst Investments

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care detine 6,38% din actiunile Asirom si Broadhurst Investments sunt impotriva delistarii Asirom de pe piata Rasdaq, operatiune sustinuta de Interagro, actionarul majoritar al Asirom, controlata de Ioan Niculae. La sfarsitul lunii august, Niculae a comentat, la The Money Channel ca, desi "bursa este utila si necesara intr-o economie de piata", actionarii majoritari doresc delistarea.

"Am putea fi de acord cu aceasta delistare, insa numai in conditiile in care s-ar face o oferta publica pentru actiunile Asirom", a declarat la finalul lunii septembrie reprezentantul Broadhurst Investments, Dan Barbulescu. "Nu suntem de acord ca aceasta delistare de pe Rasdaq sa se faca pe banii societatii. Solicitam, de asemenea, in continuare, ca deciziile actionarilor Asirom sa se ia prin metoda votului cumulativ, astfel incat actionarii minoritari sa aiba un cuvant de spus in consiliul de administratie al societatii", a adaugat atunci Barbulescu.

in luna octombrie 2006, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a somat societatea de asigurari Asirom sa incheie un contract de prestari servicii cu o societate independenta, specializata in tinerea evidentei actionarilor. La inceputul lunii august 2006, actionarii minoritari ai Asirom, printre care fondurile de investitii Broadhurst Investments si QVT Fund, au subliniat ca tinerea registrului actionarilor de catre societate contravine legislatiei pietei de capital cu privire la societatile listate pe Bursa si ca tinerea registrului actionarilor de catre o societate de registru independent este obligatorie pentru astfel de societati. Asirom isi reziliase, anterior, contractul de registru pe care il avea cu Regisco, iar actionarul majoritar al Asirom, societatea Interagro, controlata de Ioan Niculae, impusese modificarea actului constitutiv al societatii, in sensul legitimarii posibilitatii ca registrul actionarilor sa fie tinut chiar de societate.

Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro), clasandu-se pe locul al doilea in topul asiguratorilor din Romania, cu o cota de piata de 12,36%. in anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro).

Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri