Analistii anticipeaza ca banca centrala va mentine, vineri, rata anuala a dobanzii de politica monetara la 8,75% si ar putea pastra cotele de rezerve minime obligatorii pe care le captureaza de la banci la aceleasi nivel.
"Ma astept ca banca centrala sa mentina, in continuare, masurile restrictive de politica monetara cu promisiunea ca in cazul in care tendinta de dezinflatie se va mentine sa reactioneze in sensul diminuarii acestora, dar pe termen scurt nu cred ca se va intampla acest lucru", a declarat pentru NewsIn, economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu.

Relaxarea politicii monetare va incepe prin reducerea rezervelor minime obligatorii si abia mai tarziu va fi diminuata si rata dobanzii de politica monetara pentru ca exista riscuri legate de inflatie si de deficitul comercial, a mai explict Citu. "La sfarsitul acestui an ma astept ca inflatia sa se situeze in jurul a 5%, dar in 2007 cred ca va depasi acest nivel din cauza cresterii preturilor administrate. Abia in 2008 cred ca o sa vedem o scadere constanta a inflatiei", a mai spus Citu.

Si economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mentina conditiile de politica monetara in aceasta luna."Ne asteptam ca BNR sa mentina rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an, in conditiile in care inflatia anticipatra pentru finalul anului este de de circa 5%", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania. Rata dobanzii este suficient de ridicata pentru ca obiectivul de inflatie din 2007 al bancii centrale sa poata fi atins, fapt care ar trebui sa determine BNR sa nu inaspreasca suplimentar conditiile de politica monetara, a explicat Dumitru."Ne asteptam ca inflatia sa se incadreze la sfarsitul anului viitor in partea superioara a intervalului de 3-5% vizat de BNR", a mai spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

Ritmul de crestere a creditarii in lei a incetinit in ultimele luni, deci nu ar fi motive ca BNR sa creasca rata rezervelor minime obligatorii la lei, sustin analistii. "La valuta ar trebui chiar sa o scada, dar nu cred ca acest lucru se va intampla de maine ci, probabil, de anul viitor", a conchis Dumitru.

"Istoria si traditia unor astfel de decizii ne arata ca faptul ca inflatia e, la ora actuala, mult sub asteptari, fapt care e de natura sa aduca bancii centrale suficient confort pentru a nu realiza o marire a dobanzii de referinta", a spus si economistul sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun.

Diminuarea dobanzii nu intra insa, in calcul, pentru ca perspectivele inflationiste pe urmatoarele sase luni nu sunt pozitive. "Problema nu este daca BNR va creste dobanda de referinta, ci cand, iar eu cred ca in decembrie ar putea incepe sa faca acest lucru", a declarat economistul sef al ABN Amro Romania.In functie de intensitatea presiunilor inflatiste din urmatoarele luni, BNR ar putea sa creasca treptat rata dobanzii cu circa 0,25-0,75 de puncte procentuale, pana la 9,0-9,5% pe an, a mai spus Craciun.

"Nu cred ca BNR va creste rata rezervelor minime obligatorii in perioada urmatoare, ba mai mult, cred ca nu putem exclude o eventuala diminuare a ratei rezervelor la lei, care au nivelul cel mai ridicat. Diminuarea ratei rezervelor minime obligatorii la lei ar putea sa aiba loc in urmatoarele sase luni, insa, concomitent cu ridicarea ratei dobanzii de politica monetara", a mai spus Craciun.

El a mai spus ca se asteapta ca banca centrala sa continue sa atraga din piata surplusul de lichiditate de pe piata monetara, prin licitatiile obisnuite cu depozite la o luna si certificate de depozit la trei luni.Economistul sef al ABN Amro Bank Romania se asteapta ca inflatia sa ajunga la sfarsitul acestui an si la finele lui 2007 in jurul nivelului de 5,0-5,5%. Presedintele ING Bank Romania, Misu Negritoiu, se asteapta ca BNR sa mareasca, intr-un viitor apropiat, atat rata dobanzii de politica monetara, cat si nivelul rezervelor minime obligatorii ale bancilor. "Nu ma astept ca aceste majorari sa aiba loc chiar maine, dar consider ca ele se vor produce totusi intr-un viitor apropiat", a spus Negritoiu.

Daca majorarea ratei dobanzii de politica monetara este oarecum normala, in schimb, majorarea nivelului rezervelor minime obligatorii ale bancilor va avea efecte negative asupra pietei bancare din Romania, intrucat, masura va spori atat costurile bancilor, cat si pe cel creditelor, a explicat Negritoiu. Piata bancara din Romania s-a maturizat in ultimul timp, datorita cresterii numarului de clienti corporativi, a caror educatie si al caror profesionalism au obligat bancile sa ofere produse mai complexe si de calitate. Din pacate, supravegherea sistemului bancar exercitata de BNR nu se ridica la nivelul de maturitate al pietei, sustine Negritoiu. Controlul si masurile BNR distorsioneaza in continuare activitatea pietei si intarzie dezvoltarea acesteia, considera presedintele ING Bank Romania.

"Nu cred ca BNR va modifica vineri conditiile de politica monetara, desi exista o sansa infima de crestere a ratei dobanzii, in nici un caz de diminuare a acesteia. Banca centrala ar putea hotari sa mareasca rata dobanzii cu gandul ca efectele unei asemenea masuri se fac simtite dupa cateva luni, perioada in care presiunile inflationiste ar trebui sa fie ceva mai ridicate. De aceea, nu cred ca o majorare a ratei dobanzii cu 0,25 puncte procentuale ar trebui sa ne surprinda", a declarat pentru NewsIn, dealerul sef al Bancii Comerciale Romane, Adrian Parvulescu.

Banca centrala ar putea totusi sa mentina actualele masuri de politica monetara pentru a nu crea presiuni suplimentare asupra cursului valutar sau a costurilor cu atragerea lichiditatilor din piata, a adaugat Parvulescu.
"Cred ca inflatia pe anul in curs si pe anul viitor se va incadra in intervalele vizate de BNR", a conchis Parvulescu.

Rata rezervelor minime obligatorii pe care bancile comerciale trebuie sa le verse lunar la banca centrala este de 40% din pasivele in valuta si 20% din pasivele in lei ale bancilor. BNR remunereaza efortul bancilor cu o dobanda de 1,9% din rezervele constituite in lei, 0,7% pentru cele in euro si 0,95% pentru cele in dolari.BNR a majorat, la sfarsitul lunii iunie, rata dobanzii de politica monetara de la 8,50 la 8,75% pe an si rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 16 la 20%, cu scopul declarat de "atingere a obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu".Banca centrala tinteste o inflatie de 5% la sfarsitul acestui an, cu o banda de variatie intre 4-6%, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, estima in urma cu o luna ca "inflatia se va apropia de 5% pana la 1 ianuarie 2007". Pentru 2007, BNR a stabilit o tinta a inflatiei de 4%, iar pentru 2008, de 3,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri