Accesul liber al strainilor la depozitele in lei, incepind de ieri, nu va mai da peste cap moneda nationala, pentru ca banca centrala nu se asteapta la intrari masive de valuta, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Credem ca au intrat deja in Romania aproximativ 1,5-2 miliarde euro, dar nu putem spune ca toate aceste sume reprezinta fonduri speculative. Unele sint investitii straine care au intrat mai devreme pentru a beneficia de dobinzile mai mari de la noi si, pentru o perioada, se comporta ca fonduri speculative, a explicat Isarescu. Bancherii sustin la rindul lor ca fondurile speculative au intrat deja in tara atunci cind jocul pe leu era interesant datorita dobinzilor mari, dar ca acesta si-a pierdut din interes, devenind riscant.

Daca au intrat niste fonduri, ele sint deja in vistieriile bancilor. Altele noi nu prea vad sa intre sau n-or sa intre foarte multe, pentru ca deja dobinzile pe care le practica bancile sint la niveluri reduse, care nu mai prezinta un interes prea mare. Apar riscuri prea multe: de schimb valutar, de tara, iar fondurile straine nu si le asuma cu usurinta, spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). In ultimul timp investitia in lei este mai putin atragatoare si nu cred ca vom vedea un efect dramatic in piata, a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri