Cine vrea sa plateasca impozit de 1% pe dobinzile bancare si pe cistigurile la bursa poate sa isi deschida un cont si sa cumpere actiuni, pina la 31 aprilie.

Comisia de buget, finante, banci din Senat impartaseste modificarile la Codul fiscal aprobate de guvern, in sensul ca a admis ca majorarile de impozite pe dobinzi bancare si pe cistigurile la bursa de la 1 la 10% sa se faca de la 1 mai. Cei care au conturi bancare, prin modificarile pe care le facem la Senat, vor ramine cu o impozitare de 1%. Cei care, ulterior de 1 mai, vor constitui astfel de conturi vor fi impozitati cu 10 procente. Am hotarit ca sa nu existe nici o retroactivitate si oamenii sa isi depuna banii la banca, a spus presedintele comisiei, Varujan Vosganian. Se vor impozita cu 10%, afirma acesta, numai acele cistiguri pe actiuni achizitionate dupa 1 mai.

Ziua fatidica

Pentru a nu se face confuzie, presedintele comisiei ne-a declarat ca in cazul in care legea nu va fi promulgata de Senat sau de Camera Deputatilor pina la 1 mai, majorarile oricum se fac intrucit in vigoare este ordonanta de urgenta a guvernului privind modificarea Codului fiscal, act normativ care prevede ca respectivele cresteri de impozit sa intre in vigoare din prima zi a lunii viitoare. Intr-o conferinta de presa, Vosganian a spus ca la Senat se estimeaza ca actul normativ de modificare a Codului fiscal va fi promulgat in jurul datei de 1 mai. Daca insa la Camera Deputatilor nu se termina legea, deputatii vor avea libertatea sa o mai duca pina la 15 mai, de exemplu, a spus acesta.

Reguli noi

Ministerul Finantelor va defini in perioada viitoare, la solicitarea comisiei prezidate de Varujan Vosganian, activitatile dependente, adica acele activitati pentru care este obligatoriu sa fie platite contributii la asigurari sociale. Ca sa scape de aceste contributii, multi salariati isi deschid o microintreprindere si primesc drepturile salariale prin aceasta. Astfel, primesc bani mai multi si nu mai platesc contributiile sociale.

In conditiile in care guvernul Tariceanu este nevoit sa scoata bani din piatra seaca pentru a acoperi gaurile lasate de vechea administratie si de introducerea cotei unice, Vosganian vine cu propunerea ca in Codul fiscal sa se stipuleze ca acele persoane detinatoare de microintreprindere, care nu au sediu separat si care nu detin 25% din alte activitati, sa nu poata sa primeasca veniturile aferente fara sa achite contributiile la asigurarile sociale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri