Despre Bursa Electronica Rasdaq se vorbeste mai putin sau aproape deloc in presa. Dar asta nu inseamna ca investitorii nu pot cistiga bani seriosi si aici, existind actiuni care au avut un randament de peste 100%.

Datele statistice arata ca, in prezent, pe Bursa Electronica Rasdaq sint listate 1.948 de companii din care la categoria I sint 10 emitenti, la categoria II, 17 emitenti, iar tranzactionabili categoria baza inca 1.921 de emitenti. Acest lucru face ca pe Rasdaq capitalizarea sa fie de 2,168 miliarde de euro, de cinci ori mai mica decit cea a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care a ajuns la 10,119 miliarde de euro. Si lichiditatea Rasdaq (volumul vinzarilor si cumpararilor de actiuni dintr-o singura zi) comparata cu cea de la BVB se prezinta practic la acelasi raport. Astfel, in data de 12 aprilie, aceasta a fost pe Rasdaq de 24,08 miliarde, iar la BVB de 97,317 miliarde de lei.

Diferente intre Rasdaq si BVB

Una dintre diferentele notabile dintre Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq este modalitatea de descoperire a pretului pentru actiunile tranzactio-nate. Astfel, daca la BVB ordinele de vinzare si cumparare sint aruncate direct in piata, la Rasdaq brokerul formeaza pretul. Apoi sa nu uitam ca BVB este o institutie de interes public, iar Rasdaq, o societate pe actiuni, spune directorul BVB, Stere Farmache. Cu toate astea, trebuie spus ca de la Rasdaq se tranzactio-neaza pe platforma Horizont a BVB un numar de 108 societati. Astfel incit acestea functioneaza in fapt dupa regulile BVB. Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust, sustine ca in fapt cotatiile pe Rasdaq se formeaza ca la o casa de schimb valutar. Dar in acelasi timp pretul actiunilor este mult mai stabil decit cel de pe Bursa de Valori Bucuresti.

Societati mari si pe Rasdaq

Un investitor care doreste sa-si dezvolte investitiile in actiuni n-ar trebui teoretic sa nu ia in calcul si societatile listate la Bursa electronica Rasdaq. Asta pentru ca in anul 2004 au existat si aici actiuni care au adus jucatorilor un randament de peste 100%. De asemenea, anul trecut au trecut de pe Rasdaq pe BVB mai multe societati mari, printre care amintim companiile Rompetrol Rafinare Constanta si Banca Carpatica.

Viitorul Rasdaq si BVB

Transformarea Bursei de Valori Bucuresti in societate pe actiuni si unificarea ei cu bursa electronica Rasdaq va face ca un numar important de societati tranzactionate acum pe ultima sa treaca la BVB. In viitor va exista o piata unica. Societatile care vor dori sa treaca la cota bursei o vor face numai daca si doresc acest lucru. Nu va fi ceva impus, ii linisteste pe patronii acestora Stere Farmache.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri