Pentru cardul de debit importante sunt comisioanele, descoperitul de cont si dobanzile
Plata salariatilor pe card aduce multe economii in bugetul fiecarei firme si, in cazul atasarii la acest card si a facilitatii de descoperit de cont, multumeste si angajatii. Din ce in ce mai multe in ultimii ani, cardurile de debit au si ele avantaje si dezavantaje. Angajatorilor le este mult mai usor sa plateasca salariul pe un card; procesul este astfel mult mai rapid si se elimina cozile inutile de la contabilitate sau casierie in zilele cand se fac plati. Plata prin card reduce mult erorile umane de calcul sau cele care intervin la numararea banilor lichizi, pentru salariul fiecarui individ in parte.

Timpul alocat platii salariilor, atat din partea casieriilor si departamentelor de contabilitate, in general, cat si din partea salariatilor, care asteapta sa le incaseze, se reduce si el considerabil. In plus, in cazul in care numarul de angajati salariati este mare, plata salariilor prin card elimina riscurile implicate de transportarea unor mari sume de bani de la sediile bancilor la sediile companiilor. In afara acestor beneficii pentru firme, marii emitenti de carduri s-au gandit si la confortul personal al angajatilor.

Majoritatea cardurilor de debit utilizate drept carduri de salarii au atasat un serviciu special de descoperit de cont. In acord cu angajatorul, banca emitenta stabileste pentru fiecare angajat limita de suma pe care salariatul o poate imprumuta din salariul sau viitor. Sunt cazuri in care valoarea descoperitului de cont ajunge pana la trei salarii lunare nete ale posesorului de card. Avantajul acestor facilitati de descoperit de cont este dobanda relativ mica perceputa de banca angajatului datorita riscului scazut de nerambursare. Cardurile de salarii sunt carduri individuale, conturile aferente sunt de asemenea individuale. Firma poate debita din contul sau bancar sumele aferente fiecarui angajat in contul propriu al acestuia. Practic, cel mai mare avantaj al cardului de debit, card de salariu, in afara sigurantei oferite, este acest descoperit de cont care permite clientului sa se imprumute din salariul urmator.

Bineinteles, cele mai avantajoase sunt cardurile cu dobanzi foarte mici la facilitatea de descoperit de cont si acelea cu cele mai mici comisioane de retragere de la ATM. La ora actuala, cardul de debit in lei este cel mai utilizat la scara nationala, si tocmai de aceea au fost luate in calcul dobanzile si comisioanele practicate pentru tranzactiile din Romania. Dobanzile la facilitatea de descoperit de cont au ramas in continuare mai ridicate decat la creditul de nevoi personale in lei, dar mai exista si exceptii. Atunci cand aceste dobanzi minime la imprumuturile pe card sunt combinate si cu un nivel zero al comisioanelor de retragere de numerar, se poate spune ca s-a nascut cardul aproape perfect.

Romania este inca o tara in care predomina platile in numerar si nu a invatat ca banii de plastic pot fi folositi la fel ca si banii fizici. Din aceasta cauza, comisioanele percepute de banci pentru retragerile de la ATM-urile proprii sau de la ATM-urile altor banci sunt in continuare foarte importante. Cu toate acestea, datorita stresului cotidian, birocratiei inca neeradicate din Romania, foarte importante in cazul cardurilor de debit au devenit si serviciile atasate. Tocmai de aceea, tot mai multe banci au recurs la parteneriate care sa permita clientilor lor plata facturilor la utilitati, la telefoanele mobile sau chiar a ratelor de credit, cu ajutorul cardului de debit. Cu cat serviciile atasate sunt mai diversificate, cu atat respectivul card de debit este mai cautat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri