OPT Bank se va concentra anul viitor pe consolidarea activelor nou-achizitionate si va mari capitalul social al subsidiarelor, in special al celor din Romania, Rusia si Croatia, cu o suma intre 120 si 200 milioane euro, a declarat directorul general al bancii, Sandor Csanyi.
"Injectia de capital este necesara datorita extinderii activitatii din Croatia si Romania si din cauza reorganizarii si extinderii afacerilor din Ucraina si Serbia", a spus Csanyi, dupa cum informeaza NewsIn. "Nu mai suntem o banca intr-o piata mica", a aratat oficialul OTP Bank, potrivit NewsIn. Alte tinte ale bancii ungare sunt triplarea profitului pana in 2010 si economisirea de fonduri pentru a mari dividendele, a mai afirmat Csanyi.

Dupa ce OTP a cumparat recent mai multe banci, Csanyi a afirmat ca la anul, banca ungara nu va mai face achizitii. "In 2007 nu planuim nici achizitii mici, nici mari", a spus Csanyi, adaugand ca OTP doreste sa plateasca un "dividend acceptabil" investitorilor si ca doreste, de asemenea, sa acumuleze mai mult capital.

Directorul bancii ungare a mai spus ca nu vede nicio problema in finantarea procesului de integrare a achizitiilor, deoarece OTP poate utiliza fonduri ale subsidiarelor. OTP ar putea reincepe procesul de expansiune dupa ce noile achizitii vor fi integrate complet, a spus Csanyi, adaugand ca tarile balcanice si cele din fosta Republica Sovietica ar putea deveni zonele de interes ale OTP Bank. Grupul bancar va creste rapid, iar Csanyi se asteapta ca OTP sa aiba o capitalizare de piata intre 25 si 30 miliarde euro in 2010 de la 8,1 miliarde euro in prezent.

Si profitul pana in 2010 este vazut de reprezentantul celei mai mari banci comerciale din Ungaria, dintr-o perspectiva optimista. "Nu as fi satisfacut cu 2 miliarde, ar trebui sa fie in jurul a 2,5 miliarde", a spus Csanyi. OTP estima anterior un profit net de 345 miliarde forinti (1,34 miliarde euro-la rata actuala de schimb) pentru 2010. Pentru acest an, OTP tinteste un profit net de 185 miliarde forinti, iar tinta ar putea fi depasita cu putin.

Directorul general al bancii ungare a precizat ca urmeaza ca banca sa treaca printr-un proces de restructurare, care ii va da lui si directorului financiar o importanta mai mare in cadrul managementului. "In noua structura imi voi asuma un rol mai important, deoarece nu voi conduce numai comitetul de conducere, ci si comitetul de integrare a subsidiarelor si procesul de a contrui o banca de tip franciza", a afirmat Csanyi.

OTP Bank din Ungaria si National Bank of Greece (NBG) din Grecia sunt cele doua banci ramase in cursa pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Potrivit unui anunt facut pe 15 noiembrie 2006, comisia de privatizare a CEC va trimite, in doua saptamani, bancilor ramase in cursa ultima forma a contractului aprobata de Executiv, urmand ca in termen de opt zile bancile sa depuna ofertele financiare imbunatatite. "Vom trimite celor doua banci forma finala a contractului de privatizare. In principiu, in trei saptamani vom avea ofertele finale pentru cumpararea CEC", declara atunci presedintele comisiei de privatizare, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

In acest moment NBG pare favorita in competitia pentru prelarea CEC, insa exista mari sanse ca intreg procesul de privatizare sa fie anulat, declarase analistul Wood&Company, Jiri Stanik, pe 14 septembrie. "Credem ca exista sanse reale ca intregul proces de privatizare sa fie anulat", afirmase analistul Wood. Privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni ar putea fi anulata daca nu se va obtine cel putin pretul minim de 500 milioane euro, a declarat, pe 14 septembrie pentru NewsIn, presedintele CEC, Eugen Radulescu. Presedintele OTP, Sandor Csanyi, declara in vara ca nu crede ca CEC va fi vanduta in acest an deoarece "exista o mare discrepanta intre valoarea reala si cea estimata a bancii".

"Banca greceasca NBG este mai bine pozitionata pentru a castiga in cursa pentru preluarea CEC, desi, in privatizare, nu poti fi niciodata sigur de deznodamant", afirma Stanik. "In acelasi timp, presiunile din partea reprezentantilor CEC si ale autoritatilor romanesti continua asupra celor doua banci ramase in cursa in masura in care presedintele bancii scoase la privatizare, Eugen Radulescu, a declarat ca o oferta acceptabila inseamna de cel putin 500 milioane euro", se arata in raportul Wood & Co din luna septembrie. Raportul Wood & Co din 14 septembrie amintea de informatii publicate de presa romana potrivit carora NBG ar oferi 500 milioane euro, iar OTP 450 milioane.

In luna iulie, OTP a cumparat 67% din actiunile Kulska Bank din Serbia pentru 118,6 milioane euro si 96,4% din actiunile bancii rusesti Investsberbank pentru suma de 373 milioane euro, potrivit datelor publicate de banca ungara. OTP Bank a mai anuntat, in luna iunie, preluarea, de la Raiffeisen International si Raifffeisen Zentralbank Osterreich, a subsidiarei din Ucraina, Raiffeisenbank Ukraine. Banca ungara a platit pentru Raiffeisen Ukraine 650 milioane euro pe tot pachetul de actiuni al bancii.

Va fi interesant de urmarit schimbarea "modelului de afacere" al OTP, afirma analistul bancii de investitii Wood&Company, Jiri Stanik, in luna octombrie. "Dupa ce a cheltuit mai mult de un miliard de euro in ultimul an si jumatate pe achizitii in Serbia, Ucraina, Rusia si Muntenegru si s-a extins pe noua piete, situatia OTP devine cam tensionata atat financiar, cat si din punctul de vedere al managementului", a precizat el. Stanik considera ca OTP ar trebui sa creeze un departament special responsabil pentru subsidiarele din strainatate, iar manageri straini ar putea fi chemati sa intareasca structura de conducere a bancii ungare. "Structura noului model de afacere ar trebui sa fie incheiata pana la sfarsitul anului", a mentionat Stanik.

Banca ungara este prezenta in Romania prin OTP Bank Romania, care avea active de 1,99 miliarde lei (564 milioane euro) la sfarsitul trimestrului trei si controla 1,32% din piata bancara din Romania. OTP Bank Romania a avut, in trimestrul trei, o pierdere de 350 de milioane de forinti (4,5 milioane de lei noi), ceea ce, in opinia bancii, este o imbunatatire datorata castigurilor de pe piata valutara si a veniturilor nete din dobanzi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri