Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 2,2 miliarde lei (640 milioane euro), suma care reprezinta 79,13% din oferta celor 19 banci prezente la licitatie, sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,75%, a spus dealerul sef al Bancii Transilvania, Teo Birle
"BNR a atras luni in depozite la o luna 2,199 miliarde lei la o dobanda anuala de 8,75%. Interesant este ca banca centrala a atras doar cate 79,13% din suma oferita de fiecare din cele 19 banci participante la licitatie. Restul banilor a fost retrimis in piata. Acesta e un semnal ca am putea vedea o reducere a dobanzilor", a declarat pentru NewsIn dealerul sef al Bancii Transilvania. El a mai spus ca e posibil ca BNR sa incerce, in acest fel, sa tempereze intrarile in tara, din ultima vreme, a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a mentionat recent ca se va gandi la o reducere a dobanzii de politica monetara dupa ce inflatia va cobori sub 5% si e posibil ca BNR sa incerce sa reduca dobanzile de pe piata interbancara inainte sa scada dobanda de politica monetara, a mai spus Birle.

"Cred, totusi, ca ar fi mai potrivit sa se astepte si cifrele din luna ianuarie si abia in februarie sa asistam la o reducere a ratei dobanzii de politica monetara, cu conditia ca tendinta de evolutie a inflatiei sa fie cea dorita de BNR si sa fie tinuta sub control", a explicat Birle.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, sustine ca decizia de a atrage mai putin de 100% din leii oferiti de banci la aceasta licitatie a BNR este doar o masura temporara, este determinata de o apreciere rapida si nesustenabila a leului si nu reprezinta, inca, un inceput al scaderii ratei dobanzii de politica monetara.

"BNR a spus intotdeauna ca vrea sa exercite un control ferm al lichiditatii, asa ca putea sa fie si sub 100%. Cred ca masura de azi este una temporara, prin care banca centrala incearca sa reduca aprecierea rapida a leului din ultimele zile. Nu cred, insa, ca putem vorbi de inceputul ciclului de reducere a ratei dobanzii de politica monetara. Ma astept ca acesta sa inceapa abia din a doua jumatate a anului viitor, dupa reducerea rezervelor minime obligatorii la lei", a declarat economistul sef al ING Bank Romania.

BNR a atras la licitatia de saptamana trecuta 2,81 miliarde lei in depozite la o luna, iar joi urmeaza sa revina in piata un depozit similar de 409 milioane lei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 8,33% pe an la depozitele atrase (BUBID), in crestere cu doar 0,02 puncte procentuale fata de joi, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,98% pe an, cu 0,1 puncte mai mult decat joi.

Cursul oficial afisat, luni, de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata o cotatie de 3,4322 lei/euro, respectiv o apreciere a leului cu 22 lei fata de euro (0,06%), comparativ cu nivelul de joi, cand BNR a afisat un curs de 3,4344 lei/euro. Euro nu a mai atins o valoare atat de scazuta din 8 august 2005, cand cursul oficial era de 3,4306 lei/euro.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, luni, un curs oficial de 2,5782 lei/dolar, cu 259 lei vechi mai putin pentru un dolar (0,99%) fata de joi, cand era de 2,6041 lei/dolar. Dolarul a mai atins un nivel similar in data de 21 decembrie 2000, cand era cotat la 25.721 lei vechi, conform datelor BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri