Chiar daca viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa, a declarat recent ca populatia si firmele ar trebuie sa fie circumspecte fata de asa numitele credite exotice, denominate in yeni japonezi si franci elvetieni, deoarece nu au venituri in aceste monede si nu se pot proteja in fata riscului valutar, bancile lanseaza in continuare variante in franci elvetieni pentru principalele produse de creditare.
Astfel, Piraeus Bank Romania a anuntat ieri ca acorda, din decembrie, credite ipotecare sau imobiliare si credite de nevoi personale cu garantii reale in franci elvetieni.

Dobanda anuala pentru aceste credite este variabila, nivelul actual de 5,91% fiind calculat in functie de media dobanzilor de pe piata monetara londoneza (LIBOR) la trei luni.

Valoarea minima a creditului este echivalentul in franci elvetieni a 5.000 euro, iar suma maxima este de 250.000 euro, echivalent in franci elvetieni - pentru creditele ipotecare/imobiliare si 200.000 euro, echivalent in franci elvetieni - pentru creditul de nevoi personale cu garantie reala.

Perioada maxima de rambursare este de 30 de ani, atat in cazul creditelor ipotecare/imobiliare acordate pentru cumpararea sau construirea unui imobil, cat si pentru creditele de nevoi personale cu garantie reala.

Evolutia stabila din ultimii ani a francului elvetian ne permite aplicarea unei dobanzi inferioare prin compararea cu credite similare acordate in valute traditionale, precum dolarul american sau euro, rezultand de aici un beneficiu pentru clientii care aleg de la Piraeus Bank aceasta varianta de creditare, a spus directorul general de retail banking si operatiuni al Piraeus Bank Romania, Catalin Parvu.

Numarul bancilor care pariaza pe franci, in crestere

De curand, Banca Romaneasca a continuat nebunia creditelor in franci elvetieni prin lansarea creditului pentru casa cu dobanda in franci elvetieni si yeni japonezi.

Creditul este oferit la un pret mai competitiv pentru creditele in euro, prin introducerea unei dobanzi fixe de 5,9 % pe an. Totodata, o alta noutate o constituie majorarea valorii creditului de la 300.000 de euro, la 500.000 de euro, echivalent pentru toate tipurile de credite, pe maximum 30 de ani.

La inceputul lunii septembrie, Raiffeisen Bank a anuntat ca acorda credite in franci elvetieni pentru persoane fizice.

Pentru creditele de achizitionare, construire de locuinte, case de vacanta sau achizitionare de terenuri dobanda este de 4,9%, iar banca percepe un singur comision de administrare de 0,9% (anual, la sold).

Pentru analiza documentatiei de credit si evaluarea imobilului banca nu percepe nici un alt comision. Valoarea creditului poate fi intre 5.000 200.000 EUR (echivalent CHF), pe o perioada de maxim 25 de ani, fara girant si fara carte de munca. Calcularea bugetului se face luand in considerare toate veniturile familiei, anunta un comunicat al bancii.

Creditele in franci elvetieni au fost lansate in 2005 de OTP Bank si Porsche Bank si sunt considerate foarte avantajoase, cel putin pe termen scurt, datorita dobanzii promotionale de 4,99% in primii doi ani, semnificativ mai scazuta decat in cazul creditelor in alte valute.

Desi acest produs financiar a fost lansat cu numai un an in urma, romanii au deja restante la imprumuturile in franci elvetieni, potrivit Biroului de Credit, institutia care centralizeaza informatia negativa despre clientii bancilor care au restante mai mari de 30 de zile sau au comis fraude.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri