Rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) au ajuns, la finalul lunii noiembrie, la 22,8 miliarde de euro, incluzand aici atat rezerva valutara (21,2 miliarde de euro), cat si rezerva de aur (1,6 miliarde de euro), informeaza un comunicat al bancii centrale.
Rezerva internationala a Romaniei a crescut cu 74,3 milioane de euro ca urmare a unor intrari de 445,4 milioane de euro, reprezentand venituri din administrarea rezervei inetrnationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului, informeaza NewsIn. Pe de alta parte, iesirile au insumat 371,1 milioane de euro reprezentand plati si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si altele.

Rezerva de aur se mentine la 104,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1,6 miliarde de euro. Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 69 de milioane de euro.

Rezervele valutare ale BNR insumau, la sfarsitul anului trecut, 16,7 miliarde de euro, in timp ce platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumau 1,257 miliarde de euro, pentru tot anul 2006.

Potrivit viceguvernatorului Eugen Dijmarescu, castigurile Bancii Nationale a Romaniei din administrarea rezervei internationale se ridica, pe primele zece luni din 2006, la 454 de milioane de euro (fara banii obtinuti din privatizarea Bancii Comerciale Romane), spre deosebire de anul trecut cand se cifrau la 312 milioane de euro. Spre deosebire de anii precedenti, in 2006 banca centrala opereaza si cu plasamente pe unitati private, dar conform mandatului nu are voie sa mentina mai mult de 15% din rezerve catre unitati private, iar dintre acestea 10% pot fi plasate in obligatiuni garantate, a spus, in urma cu o luna, viceguverantorul.

Pe de alta parte, viceguvernatorul a afirmat ca rezerva de aur a Romanei, care insumeaza echivalentul a 1,6 miliarde de euro, este practic intangibila, in timp ce alte state renunta treptat la aceasta forma de rezerva. "La noi exista o optiune mai rezervata in privinta aurului, din cauza Parlamentului si a opiniei publice. Stocul de aur este intangibil, singurele diminuari fiind facute din cauza despagubirii unor persoane deposedate dupa 1945, dar aceasta cantitate este insignifianta", a declarat Dijmarescu. El a mai spus ca la BNR exista 15 oameni care se ocupa de administrarea rezervei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri