Adunarea Generala a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) propune fuziunea asociatiilor profesionale de profil din Romania si unificarea sistemului de raportare a datelor statistice privind piata de leasing, a anuntat un comunicat al ASLR.
"Adunarea Generala a ASLR a constatat cu regret ca piata de leasing din Romania este impartita in trei mari categorii de membri, si anume: societati de leasing care fac parte din ASLR (societati independente si societati care apartin unor producatori sau distribuitori de bunuri), societati de leasing care apartin unor banci, care fac parte din Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) si societati de leasing care functioneaza in afara celor doua asociatii si care reprezinta marea majoritate, circa 85% din totalul societatilor de leasing din Romania. Acestea sunt societati care s-au notificat la BNR, pentru a fi calificate ca institutii financiare nebancare (IFN), pentru a putea desfasura activitate de leasing financiar", se afirma in comunicatul ASLR.

"Luand act de aceasta situatie, in care cele trei categorii de societati de leasing nu-si pot exprima in mod unitar punctele de vedere, Adunarea Generala a ASLR a imputernicit Consiliul Director sa gaseasca cele mai bune metode pentru reprezentarea intereselor membrilor asociatiei in raport cu autoritatile statului si cu Banca Nationala a Romaniei, ca autoritate de reglementare a pietei de leasing", se spune in comunicat.

"Consiliul Director al ASLR este, de asemenea, imputernicit sa continue discutiile cu Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) in vederea gasirii unei solutii de colaborare, eventual fuziunea celor doua asociatii, si a unificarii sistemului de raportare a datelor statistice referitoare la industria leasingului, precum si pentru a reprezenta unitar, atat pe plan intern, la autoritati, cat si la Leaseurope, organizatia europeana a societatilor de leasing, companiile din industria financiara nonbancara din Romania", se mai spune in comunicatul ASLR, potrivit NewsIn.

"Adunarea Generala a ASLR mai imputerniceste Consiliul Director al asociatiei sa faca demersurile necesare atragerii unui numar cat mai mare dintre societatile care sunt in afara celor doua asociatii, pentru ca pe aceasta baza sa se realizeze reorganizarea pietei romanesti de leasing intr-o singura structura organizatorica, capabila sa reprezinte mai bine piata de leasing, in conditiile impuse de Ordonanta 28/2006, precum si pregatirea acestora in vederea integrarii in Uniunea Europeana", se afirma in finalul comunicatului ASLR.

Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) reuneste 33 de societati membre, care detin o cota de piata totala de circa 50%. Cele mai importante societati membre ale ASLR sunt BCR Leasing IFN, Porsche Leasing Romania IFN si tiriac Leasing IFN.

Constituita in 2004, Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB) reprezinta societati de leasing ce sunt subsidiare ale unor grupuri bancare, precum si societati independente, cum ar fi Afin Romania, Alpha Leasing, BRD Sogelease, BT Leasing Transilvania, EFG Eurobank Leasing, Finans International Leasing, HVB Leasing, Immorent Romania, Italo-Romena Leasing, ING Lease, Motoractive Leasing, Piraeus Leasing, Raiffeisen Leasing, TBI Leasing, UniCredit Leasing sau Volksbank Leasing.

Noile norme ale BNR privind IFN-urile stipuleaza ca societatile de leasing vor fi nevoite, din 2007, sa elaboreze norme interne de creditare si sa elaboreze norme de raportare. Firmele de leasing financiar vor fi obligate sa transmita catre BNR date despre finantarile pe care le deruleaza, in timp ce companiile a caror activitate este leasingul operational vor face raportari numai catre Biroul de credit, de la care vor primi la randul lor informatii.Acest tip de societati va trebui sa isi majoreze capitalul la 200.000 de euro pana la 31 decembrie 2006. Companiile care, pana in prezent, puteau oferi servicii de leasing financiar si operational vor trebui sa separe cele doua activitati si sa infiinteze o companie noua. Capitalul social al IFN-urilor va trebui varsat integral, si nu in transe, cum este permis in cazul altor societati comerciale nou infiintate.

Valoarea contractelor de leasing ale membrilor ASLR au crescut cu 27%

Volumul total al contractelor de leasing incheiate de membrii Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) a atins valoarea de 1,17 miliarde euro dupa primele noua luni din 2006, cu 27% mai mult decat in perioada similara din 2005, a anuntat, marti, ASLR.

Membrii ASLR detin o cota de piata de 48% din totalul pietei de leasing din Romania, se mai spune in comunicat, iar valoarea bunurilor finantate in sistem leasing de membrii Asociatiei a fost, in primele noua luni ale acestui an, de 920 milioane euro, fata de 706,5 milioane euro, in primele trei trimestre ale anului precedent. In functie de tipul contractelor de leasing, leasingul financiar a continuat sa reprezinte 91,2% din totalul contractelor incheiate de membrii Asociatiei, in timp ce leasingul operational a reprezentat 8,8% din total.

In functie de tipul clientilor, persoanele juridice au reprezentat circa 77,7 % din totalul contractelor incheiate de membrii ASLR in primele noua luni ale anului 2006. Circa 10,2 % din contracte au fost incheiate cu sectorul public, iar circa 12,1%, cu persoane fizice. Operatiunile de leasing cross-border au cunoscut o crestere, de la 2% la 3,7 %, din totalul contractelor incheiate de membrii ASLR.

"Ca durata a contractelor, pentru bunurile mobile, cea mai mare parte, adica un procent de 32,5% din valoarea bunurilor au fost incheiate pe patru ani, 28,6 % pe o durata de trei ani, 25,2 % pe o durata de cinci ani, 12,4 % pe o durata de unul pana la doi ani si circa 1,1% pe o durata de peste cinci ani. Contractele de leasing imobiliar sunt incheiate, in marea majoritate a cazurilor, pe o durata de cinci-opt ani", se mai afirma in comunicatul ASLR.

In ceea ce priveste obiectul contractelor de leasing incheiate de membrii ASLR in primele noua luni din 2006, pe primul loc se situeaza autovehiculele, cu 85,9%, din care autoturismele reprezinta 65,65%, iar vehiculele comerciale, autobuzele si autoutilitare reprezinta 20,34%. Pe locul doi se situeaza echipamentele industriale, cu 9,9%, urmate de produsele de birotica si tehnica de calcul, cu 2,05% si de echipamentele agricole, cu 0,25 %.

"Leasingul imobiliar, desi are o pondere relativ scazuta in totalul finantarilor, de doar 1,54%, a inregistrat o crestere semnificativa, de peste 300%, fata de perioada similara a anului trecut, cand reprezenta doar 0,45% din total. O crestere importanta au inregistrat si finantarile pentru echipamente industriale, a caror valoare a crescut cu circa 70% fata de primele noua luni ale anului trecut", se mai spune in comunicat. Societatile de leasing membre ale Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) au inregistrat, in primul semestru din 2006, un volum de contracte de 743,90 milioane euro, in crestere cu 19,6% fata de cifra de afaceri din perioada similara a anului trecut.

In primele sase luni ale anului 2006, cele 34 de societati de leasing membre ale ASLR, avand o cota de piata totala de 48%, au atins un volum de contracte de 743,90 milioane euro, ceea ce reprezinta o crestere cu 19,6% (121,91 milioane euro) fata de aceeasi perioada a anului 2005. Valoarea bunurilor finantate de societatile membre ale ASLR a fost de 618,77 milioane euro, fata de numai 515 milioane euro in semestrul I din 2005, reprezentand o crestere cu 20%.

"Din cele 33 de societati membre ale ASLR, 28 de societati au depus documentatia necesara la BNR pentru a fi notificate ca institutii financiare nebancare (IFN), indeplinind conditiile impuse de Ordonanta 28/266 (Legea IFN), ca operatori activi de leasing financiar, iar alte cinci societati membre nu au depus o astfel de cerere la BNR si vor continua sa desfasoare activitatea de leasing operational, in baza Ordonantei 51/1997 (Legea Leasingului)", se mai arata in comunicat.

Potrivit Ordonantei de guvern nr. 28 din 26 ianuarie si normelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), orice institutie financiara nebancara (IFN) trebuie sa se constituie ca societate pe actiuni si sa aiba un capital social minim de 200.000 euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri