Grupul Interagro, actionar majoritar la Asirom, este interesat sa cumpere participatiile actionarilor minoritari ai companiei, insa considera ca pretul cerut de acestia este exagerat, a declarat presedintele Interagro, Ioan Niculae.
"In pofida zvonurilor care au sustinut ca as vrea sa imi vand participatia de 50% din actiuni pe care o detin la Asirom, intentia mea este, dimpotriva, sa imi intaresc controlul asupra societatii, sunt dispun sa cumpar participatiile actionarilor minoritari", a spus Ioan Niculae.

"Fondurile de investitii Broadhurst si QVT Fund cer insa un pret mult prea mare, de 0,6 lei pe actiune, si mai au si pretentia ca, in cazul in care, eu vand mai departe actiunile cumparate de la ei, sa mai primeasca o suma de bani. Nu pot accepta aceste conditii caci odata ce ai mancat ciocolata, ea ramane mancata si nu mai poti avea nicio pretentie", a declarat Niculae, citat de NewsIn.

"La Adunarea Generala a Actionarilor de ieri (marti - n.r.), majorarea de capital de 13 milioane euro a fost votata cu 63% din voturi, iar Broadhurst si QVT Fund au votat impotriva. Datorita noii Legi a societatilor comerciale, este nevoie de o majoritate de doua treimi din voturi pentru ca o astfel de decizie a AGA sa fie validata, iar cele doua fonduri de investitii sustin ca in aceste conditii, decizia AGA este nula. insa cei doi actionari minoritari ar fi trebuit sa isi certifice participarea la AGA cu 48 de ore inainte, lucru pe care nu l-au facut, deci noi consideram ca majorarea de capital social de la Asirom este legala", a adaugat Niculae.

"Din 1998 incoace, un numar de 14-15 companii europene de asigurari si-au manifestat interesul pentru preluarea Asirom, printre care Axa, Generali, Eureko, Fondiaria si Creditanstalt. Sunt hotarat sa nu vand Asirom pentru ca sunt convins ca poate deveni cea mai puternica societate de asigurari de pe piata romaneasca. Consider, totodata, ca in acest moment pretul actiunilor Asirom la Bursa nu este cel real, fiind supraevaluat", a mai spus Niculae.

Actionarii societatii de asigurari Asirom au decis, marti, cu majoritate de voturi, aprobarea majorarii capitalului companiei cu 45,5 milioane lei (circa 13 milioane euro), prin aport in numerar, si au respins propunerea de actionare in justitie a administratorilor societatii. Majorarea capitalului social al Asirom se va face prin emisiunea unui numar de 455.000.000 noi actiuni nominative, in forma dematerializata, cu o valoare nominala de 0,10 lei (pret de subscriere). in prezent, capitalul social al Asirom este de 63,78 milioane lei.

AGEA de la Asirom a respins, cu majoritate de voturi, propunerea de pornire a actiunii in raspundere, in conformitate cu art. 155 din Legea nr. 31/1990, republicata, impotriva administratorilor societatii, pentru prejudiciile produse prin penalitatile impuse de Ministerul de Finante pentru plata incorecta a taxelor si impozitelor", se mai afirma in comunicat. AGEA a respins, de asemenea, cu majoritate de voturi, introducerea pe ordinea de zi a propunerii de sanctionare a presedintelui Consiliului de Administratie, pentru lipsa sa de la sedintele AGEA.

In Monitorul Oficial al Romaniei Partea I, nr.933/17.11.2006, a fost publicata Decizia nr.114.132/06.11.2006, a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiara, pe baza de plan de redresare financiara, la Asirom.

"Masura a fost dispusa datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. intarzierea transmiterii informatiilor solicitate s-a datorat complexitatii intocmirii situatiilor financiare solicitate si unor disfunctionalitati de raportare din partea unor sedii secundare. Urmare a comunicarii tuturor situatiilor si documentelor solicitate, prin adresa nr.1553/17.11.2006, conducerea Asirom a solicitat Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sa dispuna revocarea masurii de impunere a procedurii de redresare financiara", se arata intr-un comunicat al Asirom, remis Rasdaq, pe data de 21 noiembrie.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat, pe data 22 noiembrie, aprobarea planului de redresare financiara propus de compania de asigurari Asirom si inchiderea procedurii de redresare financiara, dispusa la societate. In cazul Asirom, din analiza documentelor transmise de societate, ulterior emiterii deciziei de deschidere a procedurii s-a constatat ca indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia", se afirma intr-un comunicat al CSA.

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro. Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro). Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra. Actiunile Asirom sunt listate la Rasdaq, cotatia de marti fiind de 0,7 lei/titlu, pe fondul unor tranzactii de peste 267.000 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri