Analistii estimeaza ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,4% luna trecuta, previziune care sustine asteptarile potrivit carora nu vor fi modificari ale ratei dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat, arata un sondaj al Reuters
Previziunile pe termen mediu facute de 13 analisti economici, chestionati de Reuters, situeaza indicele preturilor de consum aproape de tinta de sfarsit de an a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intre 4 si 6 %, in scadere fata de nivelul de 4,8%, din octombrie, arata Reuters.

In contrast, cifrele asteptate pe 12 decembrie par sa arate o inflatie lunara de 0,8%, in noiembrie, de la 0,2%, in octombrie, spune Reuters. Ultimul declin a inflatiei anuale reflecta, in mare, preturile mai scazute ale produselor alimentare, deoarece inflatia a urcat puternic intre octombrie si noiembrie 2005.

Motoarele principale ale inflatiei, in noiembrie, ar trebui sa fie cresterea pretului gazelor naturale, energiei si transportului pe calea ferata si o urcare a preturilor care se fixeaza liber, asa numita core inflation, dar, datorita efectelor de baza, inflatia anuala se va tempera, a spus potrivit NewsIn, Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare la Raiffeisen Bank.

Guvernul a urcat pretul gazelor naturale cu 8,5%, luna trecuta, ca sa il aduca in apropierea preturilor internationale. Banca Nationala a Romaniei (BNR) vede nivelul inflatiei la 4,7%, la sfarsitul anului in curs, ultimul in care Romania se afla in afara granitelor Uniunii Europene.

Insa Analistii economici intervievati de Reuters vad inflatia anuala urcand la 4,8% in decembrie, deoarece cresterea pretului gazelor naturale de luna trecuta se reflecta si asupra altor domenii. Inflatia in decembrie va depasi pragul de 0,5%, de la o luna la alta, si va schimba tendinta, a spus Otilia Ciotau, economist de la banca Piraeus din Bucuresti.

BNR a programat o intalnire pentru discutarea politicii monetare la 28 decembrie. Nici unul dintre cei 14 analisti economici care au raspuns sondajului Reuters nu vad ca autoritatile sa majoreze ratele dobanzii de politica monetara, iar unul dintre ei, chiar, prevede o scadere a lor.

Din februarie, BNR a urcat costurile imprumuturilor cu 125 de puncte de baza, la nivelul de 8,75%, ca sa tina preturile in frau, spune Reuters.

Banca centrala a promis ca va mentine control strans asupra lichiditatilor, iar unii analisti sustin ca e nevoie de majorarea ratelor dobanzii, din 2007, pentru combaterea unei relaxari fiscale peste asteptari si a ingustarii pietei muncii.

Ne asteptam ca BNR sa pastreze ratele dobanzii in urmatoarele luni la acelasi nivel, deoarece banca centrala trebuie sa fie prudenta, ca sa poata reactiona la urmatoarele cresteri fiscale si la presiunea salariala antrenate de deficitul pietei muncii din Romania, a spus analistul de la Finansbank, Melania Hancila. Previziunile medii indica mentinerea ratelor la sfarsit de an la valoarea de 8,75%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri