Bancile si institutiile financiare nonbancare vor beneficia de 88,2 milioane de euro - printr-un program de microfinantare al BERD, UE si Guvernului roman - pentru acordarea de credite IMM-urilor, au anuntat luni reprezentantii celor trei institutii, in cadrul unei conferinte de presa la MIE.
Programul de micro-creditare va fi finantat cu 40 de milioane de euro de catre BERD, 30 de milioane de euro printr-un imprumut bancar sindicalizat de pe piata de capital, la care se adauga o contributie de 18,02 milioane de euro de la UE si Guvernul Romaniei prin programul Phare 2005 si 2006, potrivit NewsIn.

Cofinantarea programului de catre UE si Guvernul roman include 2,5 milioane de euro destinati fondurilor de asistenta tehnica necesara dezvoltarii de noi produse financiare pentru sectorul IMM, imbunatatirea produselor de management al riscului si instruirea personalului.

Destinatarii celor 88,2 milioane de euro sunt institutii de microfinantare - care vor acorda microimprumuturi de pana la 25 de mii de euro - si banci de microfinantare - care acorda credite cu valori cuprinse intre 25 si 50 de mii de euro. La randul lor, acesti parteneriai BERD ofera credite IMM-urilor. Primul contract a fost semnat chiar la lansarea programului, intre BERD si Oportunity Micro-Credit Romania (OMRO), care a obtinut un imprumut de 2,8 milioane de euro.

IMM-urile pot obtine banii in conditiile in care se prezinta la institutiile de finantare cu un plan de afaceri, demonstreaza cash flow, iar acestea le evalueaza perspectivele.

Pentru a incuraja institutiile financiare sa acorde imprumuturi firmelor nou infiintate, s-a constituit un fond de risc de trei milioane de euro din care se vor acoperi 50 % din pierderile inregistrate de catre acestea, pentru imprumuturile neperformante acordate firmelor.

Sumele din cadrul proiectelor acordate pe regiuni sunt invers proportionale cu gradul lor de dezvoltare, tocmai pentru a incuraja dezvoltarea acestor zone, in care si accesul la servicii financiare la costuri rezonabile a fost limitat. Astfel, regiunii de Nord-Est ii revin22 % din bani, Sud-Estului 14 %, regiunii Sud Muntenia 16 %, Sud-Vest Oltenia 12 %, Vestului 8 %, Nord-Vestului 12 %, Centrului 11 %, iar Bucurestiului doar cinci %.

Programul de micro-creditare este lansat in contextul in care aderarea la UE a adus in discutie soarta micilor intreprinderi. Teama ca ele vor disparea dupa integrare este falsa, crede ministrul integrarii, care sustine ca ele se vor dezvolta, intrucat exista instrumente desustinere a lor, insa ajutorul este conditionat: trebuie sa fie dispuse sa se adapteze concurentei, a spus Anca Boagiu, semnatarul acordului din partea Guvernului roman.

Semnatarii programului sunt: din partea Guvernului roman, ministrul integrarii, Anca Boagiu, din partea UE, seful Delegatiei CE la Bucuresti, Donato Chiarini, iar din partea BERD, directorul pentru Romania, Hildegard Gacek.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri