Spaima companiilor de asigurari e aceea de a plati daune mai mult decit isi pot permite. Cele mai riscante sint asigurarile pentru incendii si catastrofe naturale, mijloace de transport, constructii, maritime si auto.

Pentru linistea lor, societatile se reasigura la marile companii de profil, ce le ofera siguranta contra unui anumit cost. In ultimii ani, Romania a platit anual pentru acest lucru circa un sfert din volumul pietei sale de asigurari. Daca evenimentele nedorite chiar se produc, pretul despagubirilor poate fi prea mare pentru societatea de asigurari. Asa ca ea obisnuieste sa faca un contract de reasigurare prin care cedeaza un procent din riscul sau altei companii (de obicei externa), ce primeste aceasta parte de risc si pe care o garanteaza. Costul acestei reasigurari este inclus in prima platita regulat de client, deoarece riscul de tara a fost mai mare. In anii trecuti, pretul total pentru aceste contracte a trecut de 100 de milioane de euro pe an.

Banii se duc in Elvetia si Germania

La prime de reasigurare de 150 de milioane de euro incasate pe 2003, companiile de reasigurare au platit despagubiri de 42 de milioane de euro (22% dintre platile pentru asigurari generale), deci au cistigat peste o suta de milioane. Prin calcul, pe anul trecut, obtinem cu 40 de milioane de euro mai mult. Cei mai multi bani ajung la Swiss Re, unde sint reasigurate 13 societati romanesti, Converium si Hannover. Majoritatea contractelor s-au facut pe asigurari generale, iar anul trecut procentul de 23 % a fost relativ constant, potrivit UNSAR. Comparativ cu piata britanica - a doua ca marime - putem spune ca, procentual, sintem in grafic. Conform Lloyds, pe 2003 reasigurarile au atins un sfert din total. Desi la extern s-a inregistrat o usoara scadere, pentru noi, 2004 a fost superior anului precedent. Pe plan intern, doar citeva societati pot incheia astfel de contracte: dintre cele 43, CSA a avizat 28 sa asigure pentru catastrofe naturale si doar 12 pentru reasigurari.

Sperante de mai bine

Din 23 mai 2005, va avea loc la Bucuresti Forumul International de Asigurare-Reasigurare (FIAR 2005) administrat de Media XPrimm. CSA sustine acest eveniment, unde vor veni marile companii europene de profil, dar si din Federatia Rusa si statele membre CSI, alaturi de companiile de asigurare si brokeraj din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri