Valoarea totala schimburilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar putea atinge, la finalul anului, 10,7 miliarde lei, suma care reprezinta 22% din produsul intern brut (PIB) si reflecta o crestere medie a preturilor titlurilor listate cu 20%, estimeaza Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Valoarea anuala a tranzactiilor de la BVB, in 2006, ar putea ajunge la 10,7 miliarde lei, cu 51% mai mult decat in 2005, dupa ce, la noua luni, a inregistrat schimburi totale de 6,95 miliarde lei, potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), dat publicitatii duminica.

"Pe fondul ultimelor evolutii, estimam, pentru sfarsitul lui 2006, o crestere a indicelui BET de circa 20%, fata de decembrie anul trecut, in timp ce ponderea capitalizarii bursiere in Produsul Intern brut (PIB) va fi in jur de 22%", se mai spune in studiul realizat de CNP.

Pentru anii urmatori, CNP estimeaza un volum total al tranzactiilor bursiere de 15 miliarde lei in 2007 (cu 40,2% mai mult decat in 2006) si de 22,5 miliarde lei in 2008 (cu 50% mai mult decat in 2007).

in ceea ce priveste capitalizarea bursei, aceasta ar putea atinge, potrivit CNP, valoarea de 74 miliarde lei la sfirsitul lui 2006 (cu 30% mai mult decat in 2005), de 90 miliarde lei in 2007 (cu 21,6% mai mult decat in 2006) si de 105 miliarde lei in 2008 (cu 16,7% mai mult decat in 2007). Ponderea capitalizarii bursiere in produsul intern brut (PIB) al Romaniei ar putea fi, potrivit estimarilor CNP, de 21,9% la sfarsitul lui 2006, de 23,4% in 2007 si de 24,5% in 2008.

Potrivit estimarilor CNP, indicele BET ar putea atinge valoarea de 8.000 puncte la sfarsitul lui 2006 (cu 21,5% mai mult decat in 2005), de 9.700 puncte in 2007 (in crestere cu 21,3% fata de 2006) si de 11.750 de puncte in 2008 (un plus de 21,1% fata de anul 2007).

In ciuda realizarilor, in primele noua luni ale anului 2006, Bursa de Valori nu s-a ridicat la nivelul estimarilor bazate pe expansiunea de anul trecut, in special datorita unor factori externi bursei. Lipsa unei strategii pe termen lung, care sa includa popularizarea si mai intensa a acestei modalitati de finantare, educarea populatiei in aceasta directie (carenta manifestata in special in discutiile legate de Fondul Proprietatea), atingerea unui consens cu privire la importanta unei piete de capital in dezvoltarea economiei, listarea unor companii mari care ar putea fi un potential interes si pentru investitori nerezidenti (exemplul Transelectrica este foarte elocvent), ca si a Fondului Proprietatea (amanata din nou pentru anul 2007) sunt cateva probleme semnalate in decursul timpului de catre specialistii in domeniu, dar care nu au fost inca solutionate, se afirma in raportul CNP.

Necesitatea aparitiei pe piata bursiera a unor companii mari sau de referinta (care sa reflecte situatia din economia reala) sau a unor instrumente noi, ca si dezvoltarea celor deja existente, este mai mult decat evidenta. Acest fapt a fost demonstrat cu precadere odata cu listarea Transelectrica si cu lansarea pe piata a obligatiunilor Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare. Aceste cerinte nu pot fi indeplinite pentru ca, in mare parte, populatia, agentii economici nu cunosc acest mijloc de finantare si, ca atare, nu-l folosesc sau nu sunt interesati de o eventuala listare pe bursa romaneasca, se mai spune in studiu.

Cu toate acestea, exista potential si sunt sperante pentru o dezvoltare a pietei romanesti de capital. in urmatorii doi ani, avand in vedere aderarea la Uniunea Europeana si in eventualitatea listarii unor companii mari, reprezentative la bursa, anticipam ca potentialul bursei romanesti s-ar putea concretiza intr-o evolutie ascendenta a indicatorilor sai principali. Totodata, sub aspect legislativ, situatia pare sa se fi stabilizat, iar certificarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana poate fi un prilej de atragere a investitorilor straini, apreciaza CNP.


In sprijinul activitatii de prognoza, CNP a incercat pentru prima data si o evaluare cantitativa a interdependentelor dintre indicatorii macroeconomici si cei bursieri, din care a rezultat ca cea mai probabila relatie este intre formarea bruta de capital fix si capitalizare. Totodata, evolutia capitalizarii sectorului industrial, in anul 2005, a constituit o sursa informativa importanta in aprecierea faptului ca dinamica productiei industriale din anul trecut a fost una conjuncturala si ca, in 2006, evolutia productiei industriale se va revigora, inregistrand dinamici superioare, se mai spune in studiul intocmit de CNP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri