Directorul companiei italiane de asigurari Fondiaria-SAI SpA, Fausto Marchionni, a declarat ca discutiile pentru preluarea Asirom s-ar afla intr-un stadiu avansat, insa Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro, actionarul majoritar al Asirom, a negat ca s-ar afla in negocieri cu Fondiaria.
Directorul general al Fondiaria, Fausto Marchionni, a declarat ca negocierile pentru preluarea Asirom ar fi ajuns intr-un stadiu avansat, insa trebuie depasite anumite probleme, dat fiind faptul ca Asirom se afla intr-un proces de delistare de pe bursa electronica Rasdaq, relateaza NewsIn citand revista Forbes.

Omul de afaceri Ioan Niculae, care controleaza compania romana de asigurari prin intermediul Interagro, a infirmat, pentru NewsIn, ca ar fi existat discutii cu firma italiana, insa a admis faptul ca a discutat cu mai multe companii despre preluarea Asirom. "Zvonuri legate de Fondiaria au fost din vara, insa nu au niciun fundament. Sunt discutii cu mai multe companii pentru preluarea Asirom, dar doar discutii, nimic ferm", a declarat, luni pentru NewsIn, Niculae.

Fondiaria a mai ochit si alte achizitii din Serbia si Rusia, insa riscurile din aceste doua tari sunt mai ridicate decat in Romania, a spus Marchionni.

Directorul Fondiaria a estimat venituri din activitatea de asigurari de zece miliarde euro in acest an, in crestere de la 9,5 miliarde euro in 2005. Potrivit oficialului companiei italiene, Fondiaria isi va mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor generale, in mod special sectorul auto.

Fondiaria SAI este o companie italiana de asigurari, cu sediul in Florenta, membra a SAI, grup financiar care desfasoara activitati in asigurari, domeniul bancar, piata imobiliara, agricultura si sanatate. Fondiaria SAI detine un capital social in valoare de 176,89 milioane euro. in anul 2005, Fondiaria SAI a inregistrat un profit net de 300,60 milioane euro si o cifra de afaceri de 5,25 miliarde euro.

Potrivit agentiei italiene de presa ANSA, in luna august, compania italiana de asigurari Fondiaria SAI ar fi inaintat o oferta de preluare asiguratorului roman Asirom. "Am inaintat o oferta celor de la Asirom, insa va mai dura pana vom primi un raspuns, intrucat, deocamdata, cei de la Asirom analizeaza oferta noastra", a declarat, atunci, pentru ANSA, directorul administrativ al Fondiaria SAI, Fausto Marchionni. Contactat de NewsIn, Ioan Niculae, presedintele grupului Interagro, care detine 50% din actiunile Asirom, a infirmat vineri pentru Newsin, existenta unor negocieri cu asiguratorul italian Fondiaria SAI, pentru preluarea societatii de asigurari.

Mai mult, la inceputul lunii septembrie, Ioan Niculae a declarat ca grupul Interagro, actionar majoritar la Asirom, este interesat sa cumpere participatiile actionarilor minoritari ai companiei, insa considera ca pretul cerut de acestia este exagerat.

"In pofida zvonurilor care au sustinut ca as vrea sa imi vand participatia de 50% din actiuni pe care o detin la Asirom, intentia mea este, dimpotriva, sa imi intaresc controlul asupra societatii, sunt dispun sa cumpar participatiile actionarilor minoritari", a spus, in septembrie, Ioan Niculae.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care detine 6,38% din actiunile Asirom si Broadhurst Investments sunt impotriva delistarii Asirom de pe piata Rasdaq, operatiune sustinuta de Ioan Niculae. La sfarsitul lunii august, Niculae a comentat, la The Money Channel, ca, desi "bursa este utila si necesara intr-o economie de piata", actionarii majoritari doresc delistarea.

"Am putea fi de acord cu aceasta delistare, insa numai in conditiile in care s-ar face o oferta publica pentru actiunile Asirom", a comentat reprezentantul Broadhurst Investments Ltd, Dan Barbulescu. "Nu suntem de acord ca aceasta delistare de pe Rasdaq sa se faca pe banii societatii. Solicitam, de asemenea, in continuare, ca deciziile actionarilor Asirom sa se ia prin metoda votului cumulativ, astfel incat actionarii minoritari sa aiba un cuvant de spus in consiliul de administratie al societatii", a adaugat el.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus, la jumatatea lunii noiembrie, procedura de redresare financiara la Asirom, datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. Urmare a comunicarii tuturor situatiilor si documentelor solicitate, conducerea Asirom a solicitat Consiliului CSA sa dispuna revocarea masurii de impunere a procedurii de redresare financiara. CSA a decis, pe 22 noiembrie, sa revoce masura de impunere a procedurii de redresare financiara la Asirom, constatand ca "indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia", potrivit unui comunicat al CSA de la acea data.

Actionarii societatii de asigurari Asirom au decis, pe data de 5 decembrie, aprobarea majorarii capitalului companiei cu 45,5 milioane lei (circa 13 milioane euro), prin aport in numerar, si a respins propunerea de actionare in justitie a administratorilor societatii.

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro. Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro).

Actionarii Asirom sunt Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%), potrivit ultimelor date ale Rasdaq.

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri