Aplicarea cotei de 10% asupra profitului la bursa incepand din mai va reduce atractivitatea actiunilor gratuite
Pe pietele dezvoltate, majorarile de capital prin incorporarea profitului sau a rezervelor nu influenteaza capitalizarea companiilor.

Decizia de a retine profitul si de a acorda in loc de dividende-cash actiuni gratuite este in general benefica pentru societatile listate. In acest mod, se ocoleste creditul bancar si costurile aferente, iar eforturile de dezvoltare ale emitentului sunt pasate pe umerii actionarilor. Uneori, majorarile de capital prin incorporarea profitului sunt urmate in acelasi an de noi majorari, de aceasta data prin aport in numerar. Ceea este mai greu de acceptat este valul de entuziasm care urmeaza dupa anuntul acordarii de noi actiuni gratuite (vezi evolutia cotatiilor la Impact, Banca Transilvania, Carpatica, Siretul etc). Practic, de fiecare data pretul se ajusteaza in sus, iar companiile care au acum un numar mai mare de actiuni ajung sa valoreze mai mult la bursa decat inainte, desi nimic semnificativ nu s-a intamplat. Cu alte cuvinte, cresterea lichiditatii aduce automat cresterea capitalizarii. Poate acest fapt ar fi justificat in cazul unor emitenti cu un free-float anemic, dar nu este cazul companiilor amintite mai sus. Prin reducere la absurd, este ca si cum o societate care aloca o buna parte din profit pentru plata dividendelor ar incepe sa fie privita chioras de investitori pentru asta, iar cotatiile sale la bursa ar suferi corectii.

Dividende albe pentru zile negre

In anii anteriori, actiunile gratuite aveau un regim preferential fata de dividende. Daca cele din urma se impozitau cu 5% pentru persoanele fizice, actiunile gratuite aveau o cota de impozitare de numai 1%. Acum, impozitul s-a egalizat la 10% si s-ar putea alinia din 2006 cotei unice (16%). In acest fel, actiunile gratuie isi pierd avantajul fiscal pe care il aveau in fata dividendelor, iar majorarile de capital ar putea fi privite acum cu alti ochi de catre investitori. Si asta pentru ca cei indreptatiti sa primeasca actiuni gratuite iau la pachet si riscul de piata, ceea ce nu se intampla cu dividendele. Actionarul care a incasat dividende in bani-cash pleaca linistit si ii cheltuie cum il taie capul, in schimb cel care a luat actiuni gratuite si nu le-a valorificat imediat ar putea sa constate ca valoare detinerilor sale a scazut o data cu piata atunci cand la bursa au loc si corectii. In acest caz, impozitul se aplica oricum, pentru ca valoarea de achizitie este considerata zero. In cazul actiunilor cumparate prin bursa, impozitul se aplica asupra profitului, adica a difrentei dintre pretul de achizitie si cel de vanzare. Astfel, cine este presat de nevoia de lichiditati si isi valorifica detinerile la bursa intr-un moment neprielnic nu va plati impozit daca actiuile sale au ajuns sa valoreze mai putin decat in momentul cumpararii. Asta nu se intampla in cazul actiunilor gratuite, indiferent cat de mult s-au retras cotatiile intre timp.

In cautarea normalitatii

"Bursa romaneasca tinde sa se guverneze dupa regulile pietelor dezvoltate, iar acordarea actiunile gratuite isi va pierde treptat din atractivitate. Oricum, capitalizarea companiei nu ar trebui sa se modifice in urma acestei operatiuni. Cresterea cotatiilor era justificata pana acum de subevaluarea actiunilor autohtone si de tendinta de crestere pe care s-a inscris bursa din 2001 (intre momentul votarii in AGA si inregistrarea efectiva a actiunilor gratuite pretul actiunilor se aprecia constant). Lucrurile au inceput insa sa se schimbe, o data cu trendul pietei. Vezi cazul SSIF Broker, unde cotatiile au scazut dupa acordarea actiunilor gratuite, pe fondul unei evolutii slabe a bursei in general, sub nivelul anteriror. Astfel, la un pret initial de 42.000 lei/actiune, cotatiile ar fi trebuit sa scada pana la 30.500 lei (se vor acorda 38 actiuni gratuite la 100 detinute), dar pe 12 aprilie coborasera sub 28.000 lei."
Alin Brendea, director operatiuni Prime Transaction

Evolutia numarului de actiuni la Banca Transilvania

An 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004
Nr. actiuni (milioane) 26,26 50 100 173,69 396,16 713,08 970,86 1.33 4,93
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri