Doar doua emisiuni de obligatiuni corporative s-au listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in 2006, iar intrarea titlurilor de stat in ringul bursier a fost amanata, probabil pentru 2007, ceea ce imprima BVB un profil de risc, deoarece investitorii nu au refugiu in instrumente cu venit fix.

Desi a fost promisa in urma cu mai multi ani, se pare ca listarea la Bursa a titlurilor de stat va fi posibila in 2007, dupa ce vor fi puse la punct toate mecanismele jocului bursier.

Absenta titlurilor de stat din piata bursiera nu a fost o mare pierdere pentru piata financiara in 2006, deoarece Ministerul Finantelor, care a rulat un excedent bugetar, nu ar fi avut voie sa lanseze emisiuni de titluri de stat sau de obligatiuni. Aceste emisiuni sunt formule de imprumut si, potrivit legii, sunt destinate strict finantarii deficitelor bugetare. Finantele au anulat, succesiv toate emisiunile de obligatiuni si de titluri de stat programate pana spre sfarsitul anului. Executia bugetului general consolidat al Romaniei pe primele noua luni ale anului 2006 arata insa un excedent bugetar de 1,7% din produsul intern brut (PIB).

Bursa de valori din Bucuresti ramane astfel, una dintre putine piete de capital in care doar emisiunile de obligatiuni corporative lansate de banci si companii de leasing ofera o alternativa la plasamentele in actiuni, spun analistii pietei de capital.

In unele state din Europa Centrala si de Est titlurile de stat se tranzactioneaza in fiecare zi, la valori de ordinul miliardelor de euro, cum este cazul Turciei, cu o medie zilnica de 2 miliarde euro. Ponderea tranzactiilor cu titlurile de stat este foarte ridicata pe piata obligatara din tarile vecine, fiind cuprinsa intre 30% si 70% din volumul tranzactiilor, cu valori medii zilnice de peste 50 milioane euro.

"Titlurile de stat sunt de dimensiuni incomparabil mai mari decat emisiunile de obligatiuni. Nu cred ca absenta acestor titluri poate fi compensata integral prin emisiuni de obligatiuni", considera directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache., citat de NewsIn. Potrivit acestuia, comparativ cu anul 2005, valoarea totala a emisiunilor de obligatiuni a inregistrat un salt in 2006, in special prin emisiunea Bancii Mondiale, de 150 milioane euro.

"Principalul motiv pentru care apar diferente atat de mari intre piata instrumentelor cu venit fix romaneasca si alte piete din Europa Centrala si de Est il reprezinta, in primul rand, lipsa de la tranzactionare a titlurilor de stat, a declarat Adrian Lupsan, analist la casa de brokeraj Intercapital Invest.

Existenta unei piete bancare secundare "paralele" pentru aceste instrumente duce la scaderea utilitatii crearii unei alte piete secundare propriu-zise la Bursa de Valori Bucuresti, sustin brokerii. Pe de alta parte, nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca accesul la aceste instrumente se face discriminatoriu pentru investitorii mici si la costuri extrem de ridicate, a mai spus Adrian Lupsan. "Statul nu s-a mai imprumutat pentru ca a avut incasari bugetare peste asteptari", spun analistii pietei de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri