Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a devenit, de la 1 ianuarie, membru al Consiliului General al Bancii Centrale Europene (BCE), iar BNR este al optulea actionar al BCE, cu o participatie la capital de 145,099 milioane euro (2,5188%), potrivit unui comunicat al BCE.

Astfel, de la 1 ianuarie, data la care Romania si Bulgaria au devenit membre ale Uniunii Europene (UE), "bancile centrale nationale (BCN) ale celor doua noi state membre sunt integrate in Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC), iar guvernatorii acestora devin membri ai Consiliului General al Bancii Centrale Europene (BCE)", se precizeaza in comunicatul BCE, potrivit NewsIn.

Mai mult, expertii celor doua banci centrale in Comitetele SEBC au statut de membru ori de cate ori acestea se intrunesc in structura respectiva. "Avand in vedere ca Tratatele de aderare au fost semnate in luna aprilie 2005, Guvernatorii bancilor centrale ale celor doua noi state membre si expertii acestora au participat deja, in calitate de observatori, la intalnirile Consiliului General si, respectiv, ale comitetelor", se arata in documentul citat.

Totusi, consiliul general al BCE are o putere de decizie limitata, principalele hotarari fiind luate de comitetul executiv, format din sase membri, si de consiliul guvernatorilor, format din membrii comitetului executiv si din guvernatorii bancilor centrale din tarile membre ale zonei euro, potrivit statutului BCE.

Bancile centrale din Romania si Bulgaria au intrat, de la inceputul anului, in capitalul BCE cu o pondere calculata dupa "cotele respectivelor state membre in totalul populatiei si in produsul intern brut (PIB) ale Uniunii Europene, in proportii egale, comunicate BCE de catre Comisia Europeana". Aceste ponderi fac obiectul unei ajustari o data la cinci ani sau de cate ori noi state membre adera la UE, ultima modificare avand loc la 1 mai 2004, odata cu aderarea la UE a zece noi state membre, se mentioneaza in comunicatul BCE.

Drept urmare, incepand cu 1 ianuarie 2007, capitalul BCE s-a majorat cu 195,98 milioane euro, din care 145, 099 milioane euro (2,5188% din capitalul BCE) reprezinta participatia la capital a BNR, iar 50,88 milioane euro (0,8833%) reprezinta cota de capital detinuta de Banca Nationala a Bulgariei.

Astfel, capitalul subscris al BCE s-a majorat de la 5,565 miliarde euro la 5,76 miliarde euro. Cele doua banci centrale ale tarilor care au aderat la inceputul acestui an la Uniunea Europeana "trebuie sa verse un procentaj minim din capitalul subscris al acestora (7% la 1 ianuarie 2007), ca o contributie la costurile de functionare ale BCE", se mai arata in comunicat. Capitalul varsat la 1 ianuarie de BNR este de 10,15 milioane euro.

Dupa majorarea de capital, BNR are a opta pondere in capitalul BCE, dupa bancile centrale din Germania (cu 20,52% din capital), Franta (14,38%), Marea Britanie (13,93%), Italia (12,52%), Spania (7,55%), Polonia (4,87%) si Olanda (3,89%).

Desi au intrat in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria nu vor adopta euro imediat, ci doar dupa indeplinirea criteriilor prevazute in tratatul de constituire a Comunitatii Europene. Cele doua noi state membre nu au insa dreptul de a recurge la clauza de exceptare de la adoptarea monedei unice, spre deosebire de Danemarca si Marea Britanie, care au avut aceasta posibilitate. "Atat BCE, cat si Comisia Europeana vor elabora rapoarte de convergenta o data la doi ani sau la solicitarea unui stat membru cu derogare. Aceste rapoarte stau la baza hotararii Consiliului Uniunii Europene cu privire la indeplinirea sau nu de catre respectivul stat membru a conditiilor necesare adoptarii euro", se mai spune in comunicat.

BNR estimeaza ca Romania va adopta moneda europeana in intervalul 2012-2014, insa pentru aceasta trebuie indeplinite criteriile stabilite prin Tratatul de la Maastricht de convergenta nominala la zona euro, care prevad ca deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din PIB, datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri