Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras ieri 1,2 miliarde lei (357,57 milioane euro), suma ce reprezinta doar 8,52% din oferta celor 27 banci prezente la licitatie, sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,75%, a spus dealerul sef al Bancii Transilvania Ioan Birle

"Banca centrala a atras de zece ori mai putin decat au oferit bancile prezente la licitatie. Probabil ca suma licitata de banci nu este suma reala pe care ar fi vrut sa o plaseze la Banca Nationala a Romaniei (BNR), dar cert este ca a ramas lichiditate mare in piata", a declarat pentru NewsIn, Birle. Faptul ca la licitatie au participat o mare parte din banci, 27 din 37, arata ca majoritatea are lei in exces.

Potrivit informatiilor pietei, bancile comerciale au oferit, luni, bancii centrale, suma totala de 14,08 miliarde lei (4,2 miliarde euro). Aceasta este a cincea saptamana consecutiv in care banca centrala atrage doar o parte din surplusul banilor adusi de bancile comerciale la aceste licitatii. in urma cu o saptamana, BNR a atras 17,9% din suma oferita de fiecare din cele 23 banci participante la licitatie. Restul banilor a fost retrimis in piata.

Banca centrala tempereaza, in acest fel, si intrarile in tara a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la finele anului trecut, sustin bancherii. BNR a atras la licitatia de saptamana trecuta 1,5 miliarde lei in depozite la o luna, iar joi urmeaza sa revina in piata un depozit similar de 2,2 miliarde lei.

Cursul oficial afisat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), arata un nivel de 3,3560 lei/euro, respectiv o apreciere a leului cu 257 lei vechi fata de euro (0,76%), comparativ cu nivelul de la sfarsitul anului trecut, cand BNR a afisat un curs de 3,3817 lei/euro. Euro nu a mai scazut sub acest nivel din 3 decembrie 2002, cand cursul oficial era de 33.457 lei vechi/euro (3,3457 lei/euro).

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, in prima parte a zilei de ieri, o medie a dobanzilor overnight (cu scadenta la 24 ore) de 5,84% pe an la depozitele atrase (BUBID), in scadere cu 0,22 puncte procentuale fata de vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 7,44% pe an, cu 0,51 puncte mai putin decat la sfarsitul saptamanii trecute.

Dobanzile la depozitele overnight se situau la 6-8% pe an in prima parte a zilei, pana ce banca centrala a anuntat rezultatele licitatiei de miercuri, moment din care dobanzile overnight au inceput sa scada pana la 1-3% pe an, a mai spus Birle.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri