Indemnizatiile primite de membrii Comisiei de privatizare a CEC nu pot fi returnate, asa cum a cerut PSD, neexistand un cadru legislativ care sa stabileasca care sunt repercusiunile in cazul nefinalizarii unei privatizari, au declarat surse din Comisie.
"Cererea PSD este populista, in primul rand pentru ca nu exista nicio reglementare care sa decida ce se intampla in cazul in care, din diverse motive, privatizarea nu se incheie, iar in al doilea rand pentru ca nu este primul caz de acest fel in Romania. Au fost zeci, sute de comisii de privatizare in Romania, mai ales in cadrul AVAS (APAPS) care nu au finalizat procesele de privatizare si nu s-a ridicat niciodata problema ca membrii acestora sa dea banii inapoi", au explicat sursele citate, potrivit NewsIn.

PSD le-a cerut, joi, printr-un comunicat, celor 11 membri ai comisiei de privatizare a CEC sa returneze statului toti banii obtinuti in aceasta calitate, pe motiv ca "banii care pot fi considerati foloase necuvenite avand in vedere esecul privatizarii CEC".

Comisia de privatizare a CEC a fost formata din patru reprezentanti ai Ministerului Finantelor (Sebastian Vladescu, presedinte al comisiei, Sebastian Bodu, Emilia Dragu, Mioara Ionescu), doi reprezentanti ai AVAS (Decebal Traian Remes si Giliola Ciorteanu), trei persoane desemnate de la BNR (Nicolae Cinteza, Adrian Cosmescu si Emilian Antonescu) si alte doua de la Ministerul Justitiei (Mihai Alexandru Voicu si Costel Todor).

Membrii Comisiei, ca si presedintele acesteia, au fost remunerati cu lunar cu o suma echivalenta "nivelului salariului corespunzatoare functiei de consilier al presedintelui CEC", conform prevederilor Hotararii guvernului 458/1997, de aprobare a normelor de aplicare a Legii 83/1997. Modalitatea si cuantumul indemnizatiilor sunt reglementate prin Legea 237/2006 de aprobare a Ordonantei 199/2005.

Suma incasata anual de un membru al Comisiei a fost de 68.500 lei si a provenit din resursele financiare ale CEC. In total, CEC a platit 753.500 lei anual pentru recompensarea activitatii celor 11 membri ai Comisiei. Comisia a functionat din ianuarie 2005, cand a fost ales consultantul pentru privatizare, JP Morgan, pana in decembrie 2006, cand singura oferta a bancii National Bank of Greece, de 560 milioane euro, a fost respinsa, fiind considerata cu mult sub nivelul asteptat de un miliard de euro.

In cei doi ani de functionare a Comisiei, fiecare membru a primit in jur de 135 mii lei, (fara a lua in considerare ca unii membri au fost schimbati si au incasat o suma mai mica, cum ar fi Ionut Popescu sau Bogdan Olteanu). Cheltuiala totala a CEC s-a ridicat, pe parcursul celor doi ani, la peste 1,5 milioane lei (peste 430 mii euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri