Analistul Bram Buring de la banca de investitii Wood a urcat, in medie cu 14%, estimarile de pret pentru cele cinci companii de investitii financiare (SIF-uri), ca urmare a reevalurii pachetului de 30,6% din actiunile BCR, la 2,42 miliarde euro, de la 1,83 miliarde euro.
Wood&Company a anuntat reevaluarea participatiei totale de 30,6% din capitalul Bancii Comerciale Romane (BCR) pe care o detin cele cinci SIF-uri, ca efect al schimbului de actiuni intre Erste si BCR, acceptat de salariatii actionari ai bancii. Valoarea pachetului detinut de SIF-uri a fost stabilita la 2,42 de miliarde de euro, cu aproape o treime mai mult decat estimarea precedenta, din luna septembrie, de 1,83 miliarde euro, care tinea cont de pretul de achizitie platit de Erste pe BCR, arata analistul Wood& Company.

Dupa observarea rezultatelor ofertei de cumparare a actiunilor detinute de angajatii BCR de catre Erste Bank, de la sfarsitul lunii decembrie, banca de investitii Wood & Company a anuntat ca a evaluat BCR in functie de rata de schimb a actiunilor BCR fata de cele ale Erste Bank, la nivelul de 6:1, informeaza NewsIn.

Faptul ca angajatii-actionari au acceptat oferta Erste Bank, de a primi o actiune Erste in schimbul a sase actiuni BCR, a ridicat valoarea participatiunii detinuta de SIF-uri din BCR la 2,42 de miliarde de euro, cu aproape o treime mai mult decat valoarea estimata initial, spune Buring.

Potrivit calculelor Wood, schimbul de actiuni acceptat de salariati urca valoarea totala a BCR la 7,9 miliarde euro. Analistul Wood& Company, Bram Buring, estimeaza ca SIF-urile vor cere in mod logic un pret mai mare pentru participatiile detinute din BCR fata cel oferit de Erste Bank angajatilor. Participatia combinata a acestora se ridica la 30,6% din BCR reprezinta un pachet minoritar de blocaj, asigura plata unui dividend de 40% din profit precum si doua posturi in cadrul consiliului de administratie.

SIF 2 si 5 vor ramane principalele puncte de interes, insa din punct de vedere comercial, spune Buring, si SIF 4 se prezinta ca o optiune atractiva.

Wood & Company a luat cunostinta si de zvonurile de pe piata, conform carora plafonul maxim permis, de 1% din actiuni, detinute de un actionar unic, ar putea fi ridicat sau eliminat. Desi eliminarea acestui plafon maximal reprezinta o posibilitate in viitor, deocamdata nu exista legislatie care sa poata asigura acest lucru si nici nu poate confirma aceste zvonuri, spune Buring.

Erste Bank si-a sporit participatia la capitalul BCR de la 61,9% pana la 69,1%, in urma ofertei catre salariati, incheiata recent. Partea care ii revine lui Erste din profiturile BCR a crescut prin reducerea participatiei actionarilor minoritari si majorarii pachetului detinut de grupul austriac la banca romaneasca.

Desi in ultimul trimestru al anului trecut actiunile financiare au urcat cu 45%, titlurile celor cinci SIF-uri se tranzactioneaza cu un diferenta de 30-35% fata de valoarea activelor, ceea ce, spune Buring, "asigura un punct de intrare foarte bun in piata romaneasca".

Buring atribuie un rating de "cumparare", pentru titlurile SIF 1, SIF 2 si SIF 5 si recomanda "mentinerea" SIF 3 si SIF 4 in portofoliu. Pretul tinta estimat de Wood pentru SIF 1 este de 4,04 lei/actiune, cu 15% peste estimare precedenta, de 3.50 lei si cu 17,1% mai mare decat pretul stabilit in inchiderea de vineri, de 3,45 lei/actiune.

Wood recomanda un pret tinta de 4,21 lei/actiunea la SIF 2, cu 22% peste cotatia din finalul sedintei de vineri, de 3,45 lei/actiune. Buring a urcat cu 9% estimarea initiala de pret pentru SIF 2, de 3,86 lei/actiune.

Pretul tinta pentru SIF3, care are o recomandare de mentinere in portofoliu, a fost ridicat pana la 3,59 lei/actiune, cu 18% fata de vechea tinta, de 3,04 lei si cu 12% peste cotatia actuala, de 3,20 lei/actiune. Titlurile SIF 3 au avut, vineri, o cotatie de final de sedinta de3,20 lei/actiune.

Wood estimeaza ca cea mai mare crestere a cotatiilor o va avea titlul SIF 4, al carui pret tinta a urcat cu 22%, de la o estimare initiala de 1,84 lei/actiune, pana la 2,25 lei/actiune. La finalul sedintei de vineri, SIF 4 a atins cotatia de 1,92 lei/actiune.

SIF 5, despre care Buring declara ca este o actiune cu potential investitional, are o estimare de pret tinta de 4,68 lei/actiune, in crestere cu 8% fata de prognoza initiala, de 4,35 lei/actiune. Vineri, titlurile SIF 5 au inchis la o cotatia de 3,75 lei/actiune, cu 24,8% sub pretul tinta estimat de Wood.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri