Caderea destul de mare a Bursei din ultima perioada de timp i-a adus pe jucatorii de pe piata de capital la limita rabdarii. Multi dintre ei se intreaba daca este bine sa mai investeasca la BVB. Specialistii sustin ca da, dar investitia trebuie dublata de o asigurare.

In perioada 1 martie-1 aprilie 2005 indicele bursier BET a pierdut 13,5 procente, iar cel al societatilor de investitii financiare (SIF) BET-FI, 26,95%. De asemenea, intre 1 si 18 aprilie 2005, indicele BET a mai scazut cu 7,18%, iar BET-FI a cistigat 3,70%. In noua conjunctura, mai mult ca sigur ca jucatorii de pe piata de capital s-au intrebat ce este de facut. Isi mai revine sau nu Bursa? Este depozitul bancar o alternativa mai buna decit investitia la Bursa? Pentru ca mai sigura este.

Ce zic specialistii

Din pacate, multi dintre investitorii mici de pe piata de capital nu au luat in calcul si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Pentru ca, daca ar fi fost atenti la previziunile si la tranzactiile de aici, si-ar fi putut proteja portofoliul de actiuni, asigurindu-se. De fapt, nu este vorba de o asigurare propriu-zisa, in sensul pur al cuvintului, ci de a juca incrucisat: atit la Bursa de Valori Bucuresti, cit si la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu. Pentru ca si aici, dupa cum se stie, se tranzactioneaza, intr-un fel, actiunile companiilor listate la BVB. Jucatorii cu experienta de pe piata de capital compara pretul actiunilor de pe cele doua piete si cumpara la pretul cel mai mic, pentru a vinde apoi la cel mai bun, sustine Darius Cipariu, directorul adjunct al BMFMS.

Cum se joaca

Vom prezenta in cele ce urmeaza cum ar trebui sa jucam. Ce strategie trebuie sa adoptam? Daca pe piata futures din Sibiu pretul unei actiuni la o companie este mai mare decit la Bursa de Valori Bucuresti, atunci cumpar actiuni la BVB pentru a vinde in echivalentul lor contracte futures la Sibiu, ne arata cum merge treaba Darius Cipariu. Spre exemplu, in sedinta de ieri de la Sibiu, pretul unei actiuni Antibiotice Iasi cu scadenta in iunie era de 7.900 de lei, iar la scadenta septembrie, 6.400 de lei. La BVB, pretul unei actiuni Antibiotice Iasi era de 5.850 de lei. Cu alte cuvinte, daca ar fi sa cumpar 5.000 de actiuni Antibiotice Iasi la BVB, atunci vind 5 contracte futures ATB la Sibiu (un contract este echivalentul a 1.000 de actiuni).

Sau altfel

In situatia in care pe piata futures pretul contractelor pe o actiune este mai mic decit la BVB si detin actiuni la BVB, atunci le vind la BVB si le cumpar la un pret mai mic la Sibiu, mai adauga Cipariu. Cu alte cuvinte, in sedinta de ieri la BVB, o actiune Banca Transilvania era cotata la 13.700 de lei. In acelasi timp, la Bursa din Sibiu pe contract futures o actiune Banca Transilvania valora la scadenta iunie 8.695 de lei, iar la scadenta septembrie 9.200 de lei. Asta inseamna ca este bine sa cumpar contracte futures pe actiuni Banca Transilvania de la Sibiu si nu actiuni Transilvania de la BVB. Sau, in cazul in care sint posesorul unor actiuni Banca Transilvania, cumparate anterior pe BVB, le vind pe piata BVB la 13.700 de lei, marcind astfel un profit sau lichidind un portofoliu, si voi cumpara echivalentul in contracte futures de Banca Transilvania la pretul de 8.695 de lei/actiunea cu scadenta iunie sau 9.200 de lei cu scadenta septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri