Casa Nationala de Pensii (CNPAS) va mai semna, in luna ianuarie, conventii de plata a pensiilor in cont bancar cu Bancpost si cu alte patru banci cu care institutia negociaza in prezent, a declarat presedintele CNPAS, Mihai Seitan.
Potrivit lui Mihai Seitan, bancile au fost interesate inca de la inceput sa efectueze plata pensiilor prin cont bancar, contra unui comision stabilit prin lege. Astfel, dupa ce institutia a semnat la sfarsitul anului trecut o noua conventie de plata a pensiilor prin cont bancar sau de card cu CEC si in 8 ianuarie cu BCR, CNPAS se pregateste sa semneze un nou contract si cu Bancpost, informeaza NewsIn.

"Conventia cu Bancpost este in faza de finalizare si mai avem in lucru alte conventii cu vreo alte patru banci, pe care cred ca le vom semna tot in cursul lunii ianuarie. in general, bancile nu au pretentii deosebite fata de conventia cadru pe care o propunem noi, singurul diferend fiind in legatura cu valoarea comisionului: noi am dori un comision cat mai aproape de zero, ei doresc comisionul maxim. Pana acum, atat CEC-ul cat si BCR-ul au cerut comisionul maxim", a spus Mihai Seitan.

Anul trecut, legea pensiilor a fost modificata, prin introducerea unui comision pentru plata pensiilor prin cont bancar sau de card, dupa ce Bancpost si CEC, singurele banci care efectuau aceasta operatiune, au reziliat contractele din cauza lipsei unui comision. Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2007, a fost introdus comisionul de maximum 0,15% din suma virata, pentru banci si de maximum 1,3 procente, pentru distribuirea pensiei la domiciliu, prin posta. Plata comisionului se face de la bugetul asigurarilor sociale.

Potrivit lui Seitan, in prezent, un numar de aproximativ 500.000 de pensionari isi primesc pensiile prin cont bancar, restul de peste cinci milioane primind pensia prin posta.

"La noi inca este o problema de mentalitate ca oamenii sa opteze pentru plata pensiei prin cont. Majoritatea sunt obisnuiti sa astepte pensia acasa, prin posta. De aceea comisionul pentru posta este mai mare, pentru ca implica alt gen de operatiuni, mai complexe", a spus presedintele CNPAS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri